van den toen reeds bedlegerigen geleerde vroeg in een eigenhandigen brief. Zij vernamen dat hij in 1870 in een pennestrijd met Renan de politiek van prins Bismarck tegenover Frankrijk verdedigde, gelijk hij het reeds dadelijk in 1866 den veldtogt tegen Oostenrijk had gedaan. Zij weten uit de in Nederland gevoerde polemiek over de afschaffing der doodstraf, dat hij een voorstander der handhaving van die instelling was. In één woord, zij kennen alleen den Strauss der laatste jaren: praktisch en behoudend in het maatschappelijke, het tegenovergestelde van den modernen kosmopoliet, die alleen de wereld voor zijn vaderland erkent, en daarbij een denker en schrijver van zoo gunstig aangeschreven beginselen, dat vrouwen uit den beschaafdsten en meest aristokratischen stand zich in het openbaar als zijne discipelinnen doen kennen.
Toch is er in de eigenlijke denkwijze van Strauss nooit verandering gekomen, allerminst in reaktionairen zin. De vrijdenker, die hij in 1836 was, bij het verschijnen der eerste uitgaaf van zijn hoofdwerk, is hij tot het laatst toe gebleven. Zelfs kan men zeggen dat zijn jongste theologisch geschrift, in 1872 uitgegeven, eene nog volkomener breuk met de overgeleverde kerkelijke denkwijze aanbiedt, dan die eersteling. Niet hij is veranderd, maar de algemeene begrippen om hem henen. Stellingen omtrent den oorsprong der christelijke godsdienst, die in 1836 in Duitschland aan haren verkondiger den naam van apostel des ongeloofs deden geven, zijn sedert het gemeenschappelijk eigendom niet slechts der theologen, maar van partijen in den schoot van bestaande kerkgenootschappen geworden. Het ongeloof van toen zweemt op dit oogenblik naar eene schakering der orthodoxie, en niets is gewoner dan in protestantsche kringen, onder personen van beslist kerkelijke rigting, warme bewonderaars van het Leben Jesu aan te treffen.
Wat van de demokratische begrippen van Michelet gezegd kan worden, geldt ook van het rationalisme van Strauss. Den glans der nieuwheid bezit het alleen voor hen, die niet of kwalijk met de geschiedenis der menschelijke denkbeelden bekend zijn. Er in andere vormen eene herleving van het vroeger geloof van te verwachten, is ijdel. Als surrogaat