Van 1838 tot 1848 verkondigde hij van dien leerstoel zijn stelsel van geschiedbeschouwing, werd in 1851 wegens zijne ultra-democratische gevoelens als hoogleeraar ontslagen, verloor door zijne weigering om den eed aan het tweede Keizerrijk af te leggen zijne betrekking bij het Archief, en schitterde daarna alleen nog als apostel met de pen.
Apostel is het ware woord. Michelet was als historicus noch in de eerste plaats regter, noch bovenal advokaat. Propaganda maken was zijn hoofddoel; discipelen winnen voor de leer der Fransche omwenteling van 1789, welke hij als de weldadige gebeurtenis bij uitnemendheid van den nieuweren tijd beschouwde.
Op dat gebied moet, - in weerwil dat het fantastische in zijne denkbeelden en in zijne vormen groote afbreuk zal blijven doen aan zijn gezag, - met Michelet gerekend worden. Velen zullen voortgaan hem te vereeren als een priester, wiens woord den geloovige de verborgenheden eener zinnebeeldige eeredienst ontsluit. Er is in zijn fanatisme iets aanstekelijks, iets dat aanhangers doet werven en eene school doet stichten. Zoo lang eene revolutie op zulke vereerders en zulke woordvoerders rekenen kan, blijft zij ook in hare nawerking eene magt.
Dit belet echter niet, dat het met Michelet gelijk met talloos vele anderen gegaan is, die, eene halve waarheid gevonden hebbende, haar voor het geheel aanzagen. Zijne voornaamste dwaling is tweeledig geweest. Vooreerst, dat de denkbeelden der omwenteling van 1789 nieuw waren; ten anderen dat men, de lijnen dier beweging verlengend, de volken als van zelf een staat van volkomen geluk zal zien naderen. Het een is zoo onwaar als het ander.
De Fransche omwenteling van 1789 is de voorbode geweest der zelfontbinding welke de volken van den nieuweren tijd te gemoet gaan, gelijk vóór hen de volken der oudheid - in Afrika, in Azie, in Europa - naar de hunne zijn voortgeschreden. Elke beschaving is bestemd onder te gaan en in een anderen vorm te herleven. Hetgeen men vooruitgang noemt is in den grond der zaak slechts de vervulling van die wet der geschiedenis. Anderen voor te spiegelen, dat zij het hoogste geluk in de armen snellen