het beeld dat de liefhebbers zich van deze Beatle gevormd hadden. Uit Goldman's boek komt echter het klassieke artistieke drugtype naar boven drijven: de naar de dood verlangende rockzanger.
Het moet toeval zijn, maar dikwijls wordt de dood bij verslaafde zangers niet veroorzaakt door de drugs, maar door een ongeluk (James Dean kreeg een auto-ongeluk!). Zo was de doodsoorzaak van de verslaafde Rolling Stone Brian Jones verdrinking (1969) die wellicht zijdelings uit zijn addictie verklaard kan worden. Het overlijden van Jim Morrison kan ook niet direct-oorzakelijk uit zijn overmatige druggebruik worden afgeleid.
Maar natuurlijk zijn er ook eenduidig muzikale drugsslachtoffers gevallen: Jimi Hendrix (in 1970), Billie Holiday (1959), Janis Joplin (1970), enzovoorts. Ondanks al deze tragische gevallen, bestaat er een rijke voorraad songs waarin drugs meer of minder gunstig bezongen worden. Weliswaar is Mick Jagger's ‘Sister morphine’ niet noodzakelijkerwijs een aubade aan de morfine en is Marianne Faithfull's versie daarvan door merg en been knarsend, maar toch hebben zowel Jagger als Faithfull zich het druggebruik laten aanleunen als iets dat erbij hoort. Jagger heeft zelfs enkele positieve uitspraken gedaan over het gebruik van harde drugs. De lijst met positief getinte songs over hard-druggebruik is lang. Zo was er ooit dat betrekkelijk onschuldige liedje van Buffy Sainte Marie over een betrekkelijk onschuldig codeïne-preparaat, maar er waren ook heel wat minder onschuldige liedjes gezongen en er zouden er nog talrijke volgen.
Ik ben de mening toegedaan dat het iedereen vrij staat waar dan ook over te zingen, maar van grote opvoedkundige waarde kunnen Lou Reed's ‘Heroin’ en blues-songs als ‘Cocaine habit blues’ en ‘Cocaine’ moeilijk genoemd worden. Men kan zich zelfs afvragen of een befaamde songline van Cole Porter (later beroemder gemaakt door Frank Sinatra) als ‘I got no kick from cocaine’, als anti-coke geïnterpreteerd moet worden. Eerder wordt met deze regel cocaïne (het rijmt in het Engels en dus ook in dit liedje op ‘champagne’) als ‘gewoon’ en ‘geaccepteerd’ beschouwd.
Het drugs- & doodssyndroom is tot op heden niet vaak geana-