gers deze song menen te moeten verdedigen, dikwijls met het enigszins obligate jaren-zestig-argument: ‘Moet je eens naar “Angie” van de Stones luisteren, alsof dàt nummer iets voorstelt!’ Het in 1973 uitgebrachte ‘Angie’ heeft echter nooit mijn voorkeur gehad.
Van de laatste opvatting heb ik onder andere uitvoerig gewag gemaakt in mijn roman Brieven aan Mick Jagger (1988, p. 21-22). Maar laat ik het vizier eens richten op het vroege werk van de Beatles. Wat is daar zo origineel en zo verfrissend aan?
Over de allervroegste nummers die het duo schreef, meenden de auteurs van het eerdergenoemde hp-artikel: ‘Die waren geen van alle erg overtuigend’ en de schrijvers citeerden vervolgens McCartney zelf: ‘We kenden (toen) ook maar drie akkoorden: a, d en g. Al het werk van Buddy Holly stond ook in die toonzetting, geen wonder dus dat we beïnvloed werden [...] Pas bij “Love me do” (1962) begon het ergens op te lijken.’
De opmerking van McCartney over Holly's toonsoorten is onjuist en de suggestie van McCartney dat hij in 1962 een beetje los was van Holly al evenzeer. Bijna de helft van het oeuvre van Lennon en McCartney is muzikaal en qua ideeën doordrenkt van Holly. Was de ogenschijnlijke simpelheid van Holly's composities, die hij in de laatste helft van de jaren vijftig schreef, werkelijk iets nieuws - een muzikaal gegeven dat toen in dat droevige Texaanse stadje waar Holly woonde werkelijk uit de hemel leek te vallen - maar in de eerste werkzame, muzikale jaren van Lennon en McCartney is de beat en de ogenschijnlijk heldere structuur van hun composities meestal (ofschoon dikwijls gebrekkig) gestructureerd naar het voorbeeld van de Holly-songs.
En niet alleen Buddy Holly werd aangewend. McCartney heeft ooit eerlijk verteld waarnaar de Beatles begin jaren zestig luisterden en naar welk geluid ze zochten: ‘Voorop stond dat het een gitaargroep moest worden, naar het voorbeeld van Lonnie Donegan, Elvis en Chuck Berry,’ schreven Salewicz en Van Scheers in 1986. Dat de Beatles deze artiesten bewonderden, is natuurlijk geen geheim want hun invloed is hoorbaar op de elpee Please please me (1963). Het nummer ‘Twist and shout’ van dit album