Ach ja, hij mocht af en toe wel eens onder aan de hitparade bivakkeren, maar verder werd het niks met hem. Hij had dubbele pech: hij kon geen bandleden vinden - daarom treedt hij nog steeds in zijn eentje op - en zijn songs werden als zij door anderen werden opgenomen steeds een veel groter succes. Dat neemt niet weg dat Wilbert Harrison een ruime, blikkerende vitrine verdient in het Museum of Rock & Roll.
De ‘tweede shift’ - laat ik haar zo noemen - van de rock kent belangwekkende vertolkers en composities. Waarom, bij voorbeeld, Harrison het niet gehaald heeft, schreef ik hierboven: gewoon pech. Andere in dit hoofdstuk genoemde fantastische zangers en groepen die niet de eeuwigheid in mochten, struikelden over van alles en nog wat: gevangenisstraf, communisme, homoseksualiteit, drankzucht, belastingschuld en nog wat zaken die de u.s.a. ZO Amerikaans maakten. Over de vergeet-mij-nietjes uit de jaren zestig die toch vergeten werden, bestaat inmiddels een aardige literatuur. Tot en met de cultuur-sociologische studie van Francis Wheen, The sixties, a fresh look at the decade of change, dat fotomateriaal bevat dat menige melancholicus zal aanzetten tot zelfmoord.
De kleine jongens uit de jaren vijftig en de eerste van zestig, die later de waterdragers van Elvis, de Stones en de Beatles zouden blijken te zijn, zijn nauwelijks geboekstaafd. Natuurlijk, er is dat meesterwerk van Margaret McKee en Fred Chisenhall over de muzikale geschiedenis van één straat: Beale Street in Memphis (Tennessee), waar b.b. King, Muddy Waters, Elvis en vele anderen begonnen te gloriëren: Beale, black & blue, maar veel meer is er niet.
Wie schrijft de geschiedenis van de telephone-song (‘Helloooo, beebu...’), de lachende rock (‘Ahab the Arab’ van Ray Stevens uit 1962), de rock and roll suicide? Wie beschrijft het tragische leven van Ray Smith? Hij zong maar één behoorlijk nummer - ‘Rockin' little angel’ (1960) -; was dat de reden dat hij zich op 29 november 1979 door de kop schoot?
Omstreeks 1980 begon de geleerde wereld van rockers en rollers