ren zestig herhaaldelijk in psychiatrische ziekenhuizen. Soms was Don zelfs een beetje gemeen, vooral toen hij op het hoogtepunt van de broedertwist zei: ‘Onze act is eigenlijk al tien jaar dood.’
De literatuur over de Everly's en hun wedervaren is omvangrijk, maar zelden verhelderend. Op het artikel van Spaan na verscheen er een verstandig stukje in Story of pop en een in Stuart Colman's They kept on rockin'. De rest van de Everly-literatuur is achterklap, neerbuigend geschrijf of haatdragend proza. Waarom? - heb ik mij altijd afgevraagd. Ik denk omdat de broers nergens bij horen: ze zijn geen zuivere rock, geen country of western, geen beat. Wat dan wel? Uniek! En daar ligt dus het probleem.
De Everly's hoorden er altijd nèt niet bij. Toen King Elvis in militaire dienst moest, stond de wereld een minuut stil. Zonder het geringste beetje op Elvis af te dingen: toen de broers samen voor zes maanden bij de Amerikaanse marine moesten, vond ik dat veel erger. Maar de aarde draaide door. De broers zijn daarna (1962) nooit meer geworden wat ze waren. De Amerikaanse lucht-, zee- en landstrijdkrachten hebben wat muzikale moord op hun geweten. Want, eerlijk is eerlijk, Elvis is toch nooit meer de èchte Elvis geworden na zijn, Duits, militair avontuur.
In de hele, uitermate omvangrijke popliteratuur hangen de Everly Bros, er een beetje bij. In Nederland is menigeen bereid naäpers als de Blue Diamonds hoger te stellen. Tim Rice merkt in 1983 terecht op: ‘After all they were real brothers, not Righteous or Doobie.’ Echter broers die muziek maakten - en inmiddels dus weer maken - die aan de volmaaktheid grenst. Nee, de muziek van de broers is volmaakt. Wat de Beatles niet lukte, de Walker Brothers (géén broers) niet en de Blue Diamonds in geen geval - deze laatsten zongen gewoon samen één stem -, dat lukte Don en Phil: incredible harmony.
Story of pop: Their sound was unique - united, polished, harmonious [...]. After they arrived, voices never combined in quite the same way again. Their sound was liquid, the perfect vehicle for emotion, but never sugared.’