danks haar ‘Fujiyama Mama’. Haar gekrijs, haar geschreeuw midden in een nummer van ‘Busted!’ (‘Naar de vernieling ermee!’), haar jonge meisjesheid, die een bijna perverse erotiek zong, haar onvoorspelbare, en daarom ook zo mooie, afwisseling van kwaad en goed, haar betrekkelijk kleine gestalte die een mond opendeed met het geluid van een houtzagerij - dat moest misgaan.
Het ging mis. Haar elpee uit 1964,Two sides of Wanda, beloofde reeds het ergste. De ‘sweet, rich, beautiful ballad-side’ leek het te winnen. Deze kant won inderdaad. Was het nu maar zo dat haar relipop nog de ingrediënten had bevat van haar onvergankelijke en superieure ordinaire zangkunst, dan was het nog te verdragen geweest. Wanda besloot echter anders. Zij ging de tragische weg die zovelen afzongen: Johnny Cash, Elvis Presley, Cliff Richard, Bob Dylan en god weet wie nog zal volgen?
Het zal mij een zorg zijn wie of wat een rockzanger toezingt. Een meisje of Jezus, het maakt mij niet uit. Kwalijk is het feit dat rockers, als zij het christendom omarmd hebben, besluiten een ander idioom te kiezen. Het Gert en Hermien-idioom. Dat wil zeggen: zij verluisterliederen zich.
Op de elpee van Wanda Jackson Closer to Jesus (1977) staat uitsluitend slecht materiaal. De achterzijde van de hoes vermeldt: Wanda Jackson remembers only too well what her life was like before she discovered the joy of walking closer to Jesus. Travelling the circuit as a countrymusicartist brought her fame. But it never brought the inner peace she longed for and, in 1971, finally found. [...] Closer to Jesus is a unique combination of the down-to-earth strength of countrymusic and the uplifting thrill of the gospel.’
Ondertussen is de elpee Closer to Jesus een combinatie van niks&niks. Haar stem is ingehouden geforceerd. Haar teksten zijn obligaat, de orkestratie is goedkoopjes; kortom: waar is Wanda? Al die jaren dat ik naar Wanda Jackson luister, komt zij mij voor als een muzikale schizofrene. Haar bekering in 1971 is, in de letterlijke zin, niet eens zo'n ontluisterende gebeurtenis geweest. In 1959 had ze namelijk al problemen met zichzelf. Toen