Rijmschema: a b a b.
Melodie: Matter 1979, blz. 213.
4 wat baart een Mey al viers: De genitief viers is verklaarbaar door de afhankelijkheid van wat. Het woord Mey, dat in vs. 3 stellig de meimaand betekent, is in vs. 4 misschien de aanduiding van een meisje; waarschijnlijk is dit niet, al vindt men in vs. 13 de spelling Meyken. Overigens wordt het meisje meest myn Son genoemd, in vs. 6 met de tegenstelling tussen myn Son en 't weer, en opnieuw in vs. 8 met Dees Mey (waar de maand is bedoeld) en mijn Son. De invloed van het seizoen op de erotiek, en speciaal de meimaand als de maand van verliefdheid en liefde, was in de middeleeuwse literatuur een traditioneel motief.
19 koele Mey: Aangezien het weer, en dus ook de temperatuur, van invloed is op de graad van verliefdheid, zou een koele meimaand een gunstige uitwerking hebben op de al te grote vurigheid van de minnaar. Overigens is koel al sinds de middeleeuwen een epitheton ornans bij Mei; het betekent dan: fris, niet heet, niet benauwd. Vgl. WNT IX, kolom 452.
25 Prins: Afgezien van de rederijkersfunctie als inzet van de slotstrofe, heeft dit woord hier zin als aanroep van de heersende meimaand. De op zichzelf verdedigbare opvatting dat Prins ook God zou kunnen zijn, stuit af op de tweede helft van vs. 27.