3 buyten: Blijkens de rest van dit lied speelt het gebeuren zich af buiten de Haarlemmerpoort, dus aan de westkant van het toenmalige Amsterdam in de bedijkte, door boeren bewoonde strook land tussen het IJ en de Haarlemmermeer.
21 De dorre drooghe dijck: de Haarlemmer- of Spaarndammerdijk, de lange, zeer bochtige verbindingsweg langs het IJ naar Haarlem. (B)
29 die lieden: Deze term en soortgelijke in de vzn. 31, 41, 58, 63, 67 en 82 bewijzen hoe zeer de dichter zich distancieert van het door hem waargenomen en weergegeven amsterdamse klootjesvolk.
40 droogers: evenals Drogisten (vs. 57) een scheldwoord voor de Haarlemmers: altijd dorstige lieden; zie WNT III, tweede stuk, kolom 3411. Maar ook andere interpretaties zijn mogelijk: gierigaards, berooide lui, en impotente mannen. De rivaliteit tussen Haarlem en Amsterdam heeft eeuwenlang geduurd. Natuurlijk heeft de snelle opkomst van Amsterdam in de kwarteeuw vóor 1600 en je kwarteeuw daarna, de tegenstellingen zowel feitelijk als emotioneel nog toegespitst.
55 Bestelt my dese brieven, By laap Haas Majesteyt: Dit duistere paar verzen is in alle vroegere uitgaven onverklaard gebleven. In zijn voortreffelijke Gids-artikel ‘Amsterdam in Bredero's tijd’ heeft Dr. J.G. van Dillen de veronderstelling gewaagd ‘dat Bredero hier zinspeelt op de herberg van Jaap Hannes, die even buiten de stad aan de Zeeburgerdijk was gelegen. De uitspanning van Jaap Hannes was zeer bekend; het ging daar dikwijls wild toe. Passagierende zeelieden trokken bij voorkeur naar Jaap Hannes.’ (Van Dillen 1935, blz. 333). Al is het misschien mogelijk de naam Jaap Hannes in te korten tot Iaap Haas, en een kroegbaas ironisch te betitelen als Majesteyt, het is ónmogelijk iemand die ‘even buiten de stad aan de Zeeburgerdijk’ woont het juiste adres te achten waar de naar Haarlem rijdende Amsterdammers een speciaal tot de Haarlemmers gerichte boodschap konden bezorgen. Wat die boodschap inhoudt, staat in de vzn. 57-72. Met Iaap Haas Majesteyt - dus Zijne Majesteit Jaap Haas - moet een persoon of instantie zijn bedoeld die namens Haarlem die boodschap in ontvangst kon nemen. Maar tot nu toe is het niet gelukt zo iemand te vinden. Indien Bredero deze uitdrukking zelf heeft gemaakt, rijst de vraag in hoeverre die voor zijn tijdgenoten doorzichtig is geweest. En waarom Iaap? Bij het woord Haas kan men denken aan bangheid of snelvoetigheid, en misschien ook aan de duinstreek als woonoord. Of iets hiervan bruikbaar is om Bredero's bedoeling op het spoor te komen, mag men betwijfelen, Het enige wat vaststaat, is de assonantie van Iaap en Haas, en het ironische contrast tussen de woorden Haas en Majesteyt, ook weer met assonantie.
57 Drogisten uytghenomen: Ofschoon men de term uytghenomen, uitnemend, zowel een algemene eigenschap van de Drogisten kan noemen, als een