wordt de druk slechts geleidelijk opgevoerd vanwege de rotte staat van het distributienet. Dat wordt in fasen vervangen. Alleen op piekuren is er dus volop water. Als veel mensen van huis zijn - en de meeste kranen niet worden gebruikt - wordt de druk verlaagd om te voorkomen dat het distributienet springt.
In de districten is er nog geen sprake van een feeststemming. Dat blijkt als ik op bezoek ben bij Charly en Gladys, die wonen op Rust en Lust - eveneens een voormalige plantage in de Commewijne. De waterwagen is al enige tijd niet geweest, en nu moeten zij helemaal aan het einde van de weg water halen. ‘Ik kan al een paar weken mijn huis niet schoonmaken,’ verontschuldigt Gladys zich.
Met hun twee kinderen wonen ze sober maar idyllisch. Charly is percussionist en maakt zelf instrumenten van de meest onmogelijke materialen. Hij gebruikt ook zaden en kralen die in de omgeving groeien. Gladys maakt sieraden. Hun werkschuurtje biedt, net als het open rusthuisje met rieten afdak, uitzicht op een uitgestrekte, glooiende weide, net aan de rand van het bos. Je kunt er onbelemmerd genieten van de ondergaande zon.
Verleden jaar zette Charly zich nog volledig in voor de verkiezingscampagne van de ndp van Bouterse, omdat deze partij beloofde de waterleiding aan te leggen. Na de verkiezingswinst is echter alle ndp-aandacht voor dit probleem verdwenen. Nu heet het plotseling dat de bewoners eerst ‘de berm voor hun eigen huis schoon moeten kappen’ voordat de leidingen gelegd zullen worden. Maar Charly is er niet bitter over, want daarvoor prijst hij zich ‘te gelukkig’ met hun idyllische leventje. Geheel in die sfeer lessen we onze dorst met zoet water uit op het erf geplukte kokosnoten.
Als we tegen het einde van de middag over de lange zandweg naar de bus wandelen en de omgeving gehuld is in de oranje gloed van de laaghangende zon, zien we in de verte een blauwe tankwagen naderen. ‘Hé, de waterwa-