‘sinds de komst van Columbus’. Hun grootste grief betreft de uitgifte van concessies aan houtkapmaatschappijen en gouddelvers, waardoor zij nog steeds jachtgebieden en landbouwgronden moeten inleveren. Maar ook de eigenaren van vakantiehuizen in de badplaats Albina aan de Marowijnerivier wekken irritaties op.
Zij zouden op ‘slinkse wijze’ percelen hebben ingepikt, waardoor indiaanse bewoners niet meer naar de rivier kunnen om zich te baden. Uit protest belemmeren de indianen het herbouwen van vakantiehuizen in Albina, dat tijdens de binnenlandse oorlog tussen het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk en het Nationaal Leger werd verwoest. Reden voor een van de eigenaren om naar de kortgedingrechter te stappen. ‘Die Chinees mag duizend keer winnen, maar hij komt hier nooit te wonen,’ laten de indianen alvast weten.
Aangezien ook hier de betiteling ‘die Chinees’ niet onvriendelijk bedoeld was, heb ik die gehandhaafd. De Chinese eigenaar wees op zijn beurt de beschuldigingen dat hij de grond op oneigenlijke wijze had bemachtigd, van de hand met: ‘Indianenverhalen.’ De collega vertelde me dat de geïnterviewde het niet eens zei om leuk te willen doen. ‘U noemt het dus indianenverhalen?’ had hij hem nog nadrukkelijk gevraagd.
‘Ja,’ had de man - de humor ontging hem nog steeds - geantwoord, eraan toevoegend: ‘En die indianen zijn lui. U moet naar die bosnegers gaan kijken, die werken zich tenminste omhoog en gaan studeren.’
In Suriname is het ook gewoon om vermeende eigenschappen van rassen te noemen, zowel in positieve als in negatieve zin. Dit gebeurt vaak naar aanleiding van de meest onverwachte gebeurtenissen. ‘Javaanse vrouwen bevallen snel,’ wist een kraamvrouw mij te vertellen.
Het scheelde niet veel of ik zou vorige week donderdagochtend niets vermoedend naar de bank zijn gegaan. Maar toevallig vertelde ik de avond ervoor een vriend over