having van mensenrechten al niet gegarandeerd, laat staan het recht op een goed werkend strijkijzer.
Maar het is niet allemaal kommer en kwel in Suriname. Naarmate je hier langer vertoeft, begin je ook de kwaliteitszaken te ontdekken met een eigen ‘reparatie- en after-saleservice’. Ook zijn er heel wat technisch begaafden onder de Surinamers, die nu eenmaal gedwongen zijn te improviseren en zelf het nodige te repareren. Dus je kunt met alles wel ergens terecht.
Wel moet je het juiste adres weten te vinden. Zo heb ik moeten leuren met mijn Swatch, op zoek naar een batterij. Hoeveel imitaties van het Swatch-horloge er ook worden aangeboden, gek genoeg kon ik nergens het juiste celbatterijtje kopen. In de hitte voerde een hectische trip me van de ene Chinees naar de andere. Ze probeerden allemaal, koste wat het kost, een batterij in mijn horloge te persen. Eentje ging het geval zelfs te lijf met een dermate grote schroevendraaier, dat er met gemak een tractoronderdeel mee kon worden vastgezet. Ik vluchtte naar een dealer van merkhorloges, waarvan ik sommige slechts kende van advertenties in Time.
Alleen al het binnenstappen van die winkel was een verademing. De deur werd elektronisch geopend en binnen was het heerlijk koel. Mijn plastic horloge zag er weliswaar niet uit vergeleken met de peperdure waar in de glanzende vitrines, maar de man behandelde me met alle egards. Mijn horloge werd zorgzaam op een vilten werkblad gelegd en de oude batterij werd doorgemeten met twee elektronische pennetjes, die haarfijne piepjes lieten horen. Voor de man een nieuwe batterij plaatste, werd het horloge met een hoge-drukpompje schoongeblazen.
Nieuwsgierig vroeg ik of hij garantie op zijn horloges gaf. ‘Een tot drie jaar,’ was het verrassende antwoord. Maar dan stuurde hij ze zeker wel op naar het buitenland? ‘Nee hoor, dat zou te kostbaar zijn. We repareren alles zelf.’ ‘Al die merken?’ vroeg ik ongelovig. ‘Alles,’ knikte de man.