Daar is Suriname een radio- en televisieloos land. Het goedbeluisterde Radio Apintie is dan nog op de middengolf te beluisteren. De tweede stad, Nickerie, moet zichzelf maar behelpen. Kennelijk komen de stations niet op het idee gezamenlijk te investeren in steunzenders.
Er is niet alleen een teveel aan radiostations, er zijn bijna even zoveel politieke (splinter)-partijen en onafhankelijk van elkaar opererende vakbondjes. Samenwerking en bundeling blijken problematisch in de Surinaamse samenleving, die zich kenmerkt door pootjehaken en dwarsliggerij.
Oom Frans zegt het als volgt: ‘Als je met een plan bij iemand komt aanzetten, dan heb je gerede kans dat diegene bij voorbaat jou je voordeel misgunt, en dat hij gaat dwarsliggen.’ Een veel gehoord advies is dan ook: ‘Je moet wat voor jezelf beginnen en ervoor zorgen dat je onafhankelijk bent.’
Ook binnen het christelijk geloof lijkt eenieder zijn eigen kronkelpad naar God te volgen. Terwijl de rooms-katholieke kerk leegloopt, schieten allerlei ‘volle evangelische’ kerkjes met klinkende namen als Gods Bazuin, als paddestoelen uit de grond.
Vaak is zo'n volle evangelische ‘kerk’ niet meer dan een onderhuis of een vervallen buurthuis. In mijn serie over de leegloop van de rooms-katholieke kerk blijkt dat de kerk zich ‘te passief’ opstelt waar de overheid het laat afweten. Een christelijke econoom meent dat het probleem van de rooms-katholieke kerk niet zozeer het tekort aan voorgangers is, maar dat hij kampt met ‘onvoldoende gestructureerde kadervorming’. Volgens hem zijn er ‘voldoende elementen’ in de katholieke samenleving die gebundeld zouden kunnen worden, zodat de kerk meer het maatschappelijke voortouw zou kunnen nemen. ‘De kerk is als los zand bezig,’ stelt de econoom. Een euvel dat zich in alle gelederen van de Surinaamse samenleving voordoet.
Zo word je bij overheidsdiensten - soms zelfs in hetzelf-