très parente à la mienne, et d'une compréhension encourageante de mes préoccupations’. (Hij spreekt en schrijft zeer behoorlijk fransch, zooals je ziet. Wanneer kom je in Parijs om in het duitsch kennis met hem te maken? Of laat je hem eens naar Holland komen?)
Ik laat het nu hierbij. Nog 3½ hfdst. en Ducroo is af! Ik denk tegen 10 Jan. klaar te zijn en dan 4 à 5 dagen in Brussel bij Greshoff te logeeren. Kom je dan misschien even over?
Schrijf me hoe lang het verhaal van Debrot is: ik ben erg benieuwd naar de rest. Is het niet iets voor Zijlstra om uit te geven? Het eerste stuk vond ik werkelijk alleraardigst.
Hartelijk gegroet van ons twee, een hand van je
E.
P.S. - O ja, de nuchterheid tegenover poëtische roes is inderdaad heel vaak uitstekend, omdat je niet den eersten den besten lul van Blanus au sérieux hoeft te nemen die zijn verhevener staat tracht uit te lallen, maar lees toch ook eens Droogstoppel over dichters na, in het begin van de Havelaar. Ik ben een beetje bang dat een voortgezette poëziekroniek in Het Vad. je na een paar jaar ongemerkt tot diè nuchterheid brengt. Ulalume en Annabel Lee belachelijk maken kan iedereen; maar wie er tenslotte het belachelijkst uit komt lijdt voor mij ook geen twijfel. En toch, let wel: ik ben het nog altijd voor minstens de helft eens met je reactie op poëzie, het is alleen weer net als met den ‘geest’, je vreet iedereen op omdat je grieven hebt tegen een paar poerummakers in het vak. Ik heb liever dat je acteurs en aviateurs zoo globaal verslindt, dan dichters; heusch, er zijn eersterangs-dichters die eersterangsmenschen tevens zijn, en mèt een roes. Jij en ik hebben ook onze roes, bovendien!
Ik heb ook erg het land aan een argument als: ‘Waarom zou iemand zijn toevlucht nemen tot de poëzie als het niet was dat hij er zijn goede redenen voor had zich niet in proza uit te drukken?’ Draai het om: jij hebt inderdaad je ‘goede redenen’ om je kroniek in Het Vad. te schrijven in proza en niet in poëzie! Denk ook aan het proza van Slau en Poe en Vestdijk etc. etc.!