Nederlandse Unie gesticht
DEN HAAG, 24 juli - In advertenties in de avondbladen is de oprichting van een nieuwe beweging aangekondigd, de Nederlandse Unie.
Oprichters van de Unie zijn de Brabantse hoogleraar dr. Jan E. de Quay, de Rotterdamse politiecommissaris mr. Louis Einthoven en de Groninger commissaris der Koningin mr. Johannes Linthorst Homan.
Alle drie staan kritisch tegenover de vooroorlogse democratie. Met name Linthorst Homan meent dat er een eind moet komen aan de slapheid en heilloze volksverdeeldheid. De snelle militaire nederlaag en de vlucht van koningin en regering lijken het bankroet van de parlementaire democratie te onderstrepen. Men wil de politieke leegte nu opvullen.
In een ‘Manifest aan het Nederlandse Volk’ zegt het drietal achter de Nederlandse Unie onder andere te willen streven naar ‘een nieuwe Nederlandse saamhorigheid’. En: ‘Allereerst is nodig: Erkenning van de gewijzigde verhoudingen.’
Het Manifest: ‘Wij willen ons werk verrichten in contact met de Nederlandse en bezettingsautoriteiten.’ Grote groepen SDAP-ers sluiten zich bij de
Affiche van de Nederlandse Unie.
Unie aan. Op 16 juli was het 320 000 leden tellende NVV onder de NSB-er Henk Woudenberg gesteld. Op 20 juli kwamen CPN en SDAP - met hun verwante instellingen als bijvoorbeeld de Arbeiderspers van de socialisten - op Duits bevel onder toezicht van ‘Kommissar’ Rost van Tonningen.