Franse overgave aan Duitsers
Het Duitse leger op Avenue Foch.
PARIJS, 22 juni - Frankrijk en Duitsland hebben vanmorgen in het bos van Compiègne een wapenstilstandsovereenkomst getekend. Deze ondertekening geschiedde in het bijzijn van de Duitse rijkskanselier Adolf Hitler in dezelfde treinwagon als die waarin op 11 november 1918 het Duitse keizerrijk een wapenstilstandsovereenkomst moest tekenen met Britten en Fransen. De Franse delegatie stond onder leiding van generaal Huntzinger, de Duitse onder generaal Keitel. De voorwaarden voor de wapenstilstand zijn de volgende: twee derde van het Franse grondgebied zal door de Duitse strijdmacht worden bezet; alle Franse troepen die zich in bezet gebied bevinden, zullen worden beschouwd als krijgsgevangen; Frankrijk moet onder Duitse controle demobiliseren: alle materieel in bezet gebied valt de Duitsers ten deel, al het materieel in de vrije zone moet onder Duits toezicht worden opgeslagen; Frankrijk mag in de vrije zone een troepenmacht van 100 000 man handhaven teneinde de orde te verzekeren; Frankrijk mag tevens zijn vloot behouden, maar de schepen moeten naar hun thuishaven terugkeren en daar worden onttakeld; Frankrijk behoudt zijn koloniën; de Franse regering dient dagelijks Fr 400 miljoen af te dragen voor het onderhoud van de bezettingstroepen.
Het voorspel voor de wapenstilstand begon tien dagen geleden, toen de Franse opperbevelhebber, generaal Weygand, in de ministerraad, die op last van de uit Parijs gevluchte regering in Cangé bij Tours bijeenkwam, pleitte voor onderhandelingen met de Duitsers. Eerste minister Reynaud, die voor voortzetting van de strijd was en de regering desnoods wilde overbrengen naar de koloniën in Noord-Afrika, werd vier dagen later, toen de regering Bordeaux had bereikt, tot aftreden gedwongen. Hij werd opgevolgd door de oude maarschalk Henri Philippe Pétain, die door Spaanse bemiddeling de Duitsers om een wapenstilstand verzocht en om het openen van onderhandelingen. Drie dagen geleden stemden de Duitsers daarmee in.
De opluchting in Frankrijk over de beëindiging van de vijandelijkheden lijkt groot. Het land is verlamd door de snelle militaire nederlaag, die in het noordelijke deel van Frankrijk enorme verwoestingen heeft aangericht. Van verzet tegen de Duitse troepen was de laatste dagen nauwelijks sprake en de wegen naar het zuiden zaten potdicht door grote groepen Fransen, die voor de Duitsers uit vluchtten.
Inmiddels heeft de onder-staatssecretaris van Oorlog in het kabinet-Reynaud, generaal Charles de Gaulle, vanuit Londen een oproep gedaan aan alle Fransen de strijd tegen de Duitsers voort te zetten, in Frankrijk zelf en in de koloniën. De Gaulle riep ‘de vrije Fransen’ op zich onder zijn bevel te scharen. Hij zou van plan zijn in Londen een vrije Franse regering in ballingschap op te richten. De oproep van De Gaulle heeft in Frankrijk tot dusverre nauwelijks enige reactie teweeggebracht.
In de trein in Compiègne accepteert Hitler (links) de Franse overgave.
Oproep van generaal De Gaulle om de strijd tegen Duitsland voort te zetten.