Spaak ondertekent Burgos-verdrag
BRUSSEL, 15 januari - Twee dagen geleden heeft de Belgische premier Spaak het Burgos-verdrag getekend en daarmee het zenden van een handelsdelegatie naar Burgos, de hoofdstad van de Spaanse fascistische rebellen, bewerkstelligd.
De afgelopen weken heeft Spaak hard gewerkt om het zover te laten komen. Na het overlijden van Emile Vandervelde, op 27 december jongstleden, heeft hij het van felle socialistische tegenstanders van de zogenaamde Burgos-politiek, zoals Buset, De Brouckère en Wauters, gedaan gekregen dat zij instemden met Spaaks belofte de ondertekening van het handelsverdrag aan zijn opvolger over te laten. Hij zou vooraf zijn ontslag indienen. Dit bleek een manoeuvre om de oppositie in zijn eigen partij het zwijgen op te leggen. De eerste minister heeft immers nu zelf het verdrag ondertekend. Spaak achtte een regeringscrisis inopportuun. Met een nieuwe regering, uiteraard zonder socialisten, zou de handelsmissie toch vertrekken, en zou daarenboven een deflatiepolitiek die hij tot nu toe had kunnen tegenhouden, ingezet worden.
Het Congres van de Belgische Arbeiderspartij - de partij van Spaak - heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin weliswaar tegen het zenden van een delegatie naar Burgos wordt geprotesteerd, maar waarin tevens wordt gesteld dat het voor de socialisten van belang is in de regering te blijven.