Doumergue moet burgeroorlog afwenden
Links: politie-ingrijpen op de Boulevard des Italiens. Midden: ongeregeldheden op de Place de la Concorde. Rechts: achtergelaten protestborden.
PARIJS, 7 februari - Voor het eerst in de geschiedenis van de Franse Republiek is een regering door onlusten tot aftreden gedwongen.
Na het ontslag van Camille Chautemps vormde Edouard Daladier een nieuwe regering, die gisteren het vertrouwen van de Kamer van Afgevaardigden kreeg. De ultra-rechtse, buitenparlementaire activistenbewegingen die in Frankrijk ‘liga's’ worden genoemd, hadden echter een demonstratie georganiseerd op de Place de la Concorde, tegenover het Palais Bourbon, de zetel van de Kamer van Afgevaardigden. Zij protesteerden tegen de overplaatsing van de Parijse politieprefect Chiappe, die altijd op hun hand was geweest. Chiappe heeft van zijn kant zijn nieuwe post in Marokko geweigerd. In jaren heeft Parijs niet zoveel geweld meegemaakt als gisteravond. Er zijn vijftien doden gevallen (verscheidene slachtoffers werden door kogels gedood) en zeker tweeduizend gewonden. ‘De afgevaardigden in de Seine!’ werd er geroepen en ook: ‘Weg met de dieven!’
Onder de demonstranten zijn er veel, die de financiële schandalen, de crisis en de slapheid van regering en parlement meer dan beu zijn. Zij worden echter aangevoerd door de zeer rechts georiënteerde gemeenteraad van Parijs, waar veel sympathie bestaat voor Mussolini en Hitler.
Het scheelde een haar of de menigte was het Palais Bourbon binnengevallen. Kolonel De la Rocque, leider van de ook bij deze demonstratie zeer actieve Croix de Feu, heeft dat echter verhinderd. Het einde van de democratie was anders nabij geweest. Intussen boden de parlementariërs evenmin een fraaie aanblik. Zij gingen onderling op de vuist.
In een poging de rust te doen weerkeren, heeft president Lebrun nu een beroep gedaan op oud-president Gaston Doumergue, die nog zeer populair is bij de Fransen. Hij wordt de nieuwe minister-president en zal ook de bij de ‘liga's’ zeer gevierde André Tardieu in zijn kabinet opnemen. De reacties in de pers zijn positief.
Niettemin zijn er vanavond toch weer doden en gewonden gevallen bij hernieuwde demonstraties en gevechten tussen links en rechts. De vakbonden hebben opgeroepen tot een algemene staking, op 12 februari aanstaande, om te protesteren tegen het ook in Frankrijk steeds verder oprukkende fascisme.