Felle Duitse campagne tegen Young-plan
BERLIJN, 20 juni - In Duitsland is een buitengewoon heftige en geladen campagne aan de gang tegen het zogenaamde Young-plan ter herziening van de Duitse herstelbetalingen aan de vroegere Geallieerden. Overal in het land worden protest bij een komst en gehouden en de Duitse industrie heeft vandaag verklaard dat de herstelbetalingen ‘het produktievermogen van de Duitse economie te boven gaan’. De regering van de sociaal-democraat Müller houdt desalniettemin vast aan haar voornemen om de Young-voorstellen te aanvaarden en dat doet het prestige van dit kabinet tot onder het nulpunt dalen.
Het plan van de Amerikaanse bankier Owen D. Young is de afgelopen weken op een conferentie van experts in Den Haag uitgewerkt. Het voorziet in een verlaging van de herstelbetalingen voor Duitsland in vergelijking met het Dawes-plan van 1924. Volgens het nu bepaalde compromis moet Duitsland jaarlijks 1,7 miljard mark betalen tegen 2,5 miljard volgens het Dawesregime. Er is tevens voorzien in een adempauze om de Duitse economie tot ontplooiing te laten komen. Het Young-plan gaat uit van herstelbetalingen tot het jaar 1988.
Rijkskanselier Müller - toevallig ook de man die destijds zijn handtekening zette onder het Verdrag van Versailles - is door dit Young-plan in eigen land mikpunt van felle kritiek geworden. De emoties laaien op en doen in intensiteit denken aan de maanden rond de Duitse ondertekening van het Verdrag van Versailles.
Werkgevers, landbouworganisaties en radicale verenigingen protesteren om het hardst en de paramilitaire organisatie van oud-frontstrijders, Stahlhelm, ageert in diverse steden en verspreidt pamfletten. Tegelijk met de herstelbetalingen wordt de Republiek van Weimar in vele pamfletten naar de mestvaalt verwezen.
Een van de meest opmerkelijke verschijnselen in dit protest is het geleidelijke samengaan van conservatiefmonarchale stromingen, vertegenwoordigd door bijvoorbeeld Stahlhelm en de Duits-nationale Volkspartij enerzijds en de nationaal-socialisten anderzijds. De traditionele nationalisten in de DNVP zijn de laatste tijd steeds verder in rechts-radicale richting gegaan, nadat de partij in gematigde gedaante vorig jaar de verkiezingen had verloren.
Alfred Hugenberg - de krantenmagnaat
VS-gedelegeerde Owen D. Young (links) met zijn secretaris in Berlijn.
- is intussen partijvoorzitter geworden en stimuleert de rechtsradicale koers naar vermogen. Ook in NSDAP-hoek wordt van de vorming van een soort nationaal eenheidsfront tegen ‘Weimar’ heil verwacht.