Duits-Russisch neutraliteitsverdrag
BERLIJN, 26 april - Duitsland en de Sovjet-Unie hebben vandaag een verdrag gesloten van wederzijdse neutraliteit en vriendschap. Dit gebeurde in Berlijn, waar minister van Buitenlandse Zaken, Gustav Stresemann, en de Sovjet-ambassadeur, Nikolai Krestinkskij, het verdrag ondertekenden. Doel van het akkoord is de bezorgdheid van de Sovjet-Unie weg te nemen, die was ontstaan na de conferentie van Locarno vorig jaar november, waar Duitsland een akkoord met ‘het Westen’ had gesloten. Het belangrijkste artikel in het verdrag van zegt dat het ene land neutraal zal blijven indien het andere land zonder eigen toedoen in oorlog zou geraken. Bovendien verplichten beide landen zich niet aan economische of financiële boycots jegens elkaar deel te nemen.
Met dit akkoord heeft Duitsland zich van de zorg bevrijd dat Rusland achter Duitse rug om een akkoord met het Westen zou kunnen sluiten, terwijl de Sovjets er nu op rekenen dat Duitsland niet als frontgebied voor een antibolsjevistische actie van Frankrijk wordt benut.
De hele conferentie van Locarno en het akkoord van vandaag doen denken aan de diplomatieke constructie van Otto von Bismarck. In elk geval spreekt hieruit dezelfde angst van Stresemann voor omsingeling die Bismarck steeds heeft geplaagd. In politiek opzicht hoort Duitsland nu weliswaar bij het Westen, maar in diplomatiek-militair opzicht heeft het geen keuze gemaakt en streeft Stresemann naar een evenwicht. ‘Finassieren und den grossen Entscheidungen ausweichen’ zo noemt de minister van Buitenlandse Zaken het.