Staatsgreep in Duitse deelstaat Saksen
Onlusten in Berlijn naar aanleiding van de door de inflatie ontstane duurte.
BERLIJN, 29 oktober - In de Duitse deelstaat Saksen heeft het leger vandaag de linkse coalitie afgezet en daarmee feitelijk een militaire putsch gepleegd. De territoriale bevelhebber van de Reichswehr, generaal Müller, heeft vandaag bovendien de ministeries in Dresden laten bezetten, nadat de regering van premier Zeigner eerder geweigerd had om de communistische weerkorpsen, (‘Proletarische Hundertschaften’) te ontbinden.
In Beieren dreigt tegelijkertijd een militaire greep naar de macht, die voor heel Duitsland een ernstige dreiging inhoudt. De Beierse commandant van de Reichswehr heeft eerder deze maand geweigerd een bevel van de minister van Defensie uit te voeren. Deze had opgedragen om het partijblad van de NSDAP, de Völkischer Beobachter, te verbieden wegens belediging van de regering. Ondanks aangezegd ontslag is de bevelhebber toch in zijn ambt gebleven. Op 22 oktober liet deze, generaal Otto von Lossow, alle troepen van de Reichswehr een eed op Beieren afleggen en twee dagen later riep hij op om ‘op te marcheren naar Berlijn en daar de nationale dictatuur uit te roepen’.
Ook in het Rijnland is inmiddels een afscheidingsbeweging actief geworden. Met Franse steun is daar de ‘Onafhankelijke Rijnse Republiek’ uitgeroepen.
In andere delen van het land worden dagelijks ongeregeldheden gemeld. In Hamburg woeden felle gevechten tussen communisten en de politie.
De regering-Stresemann heeft inmiddels de nodige volmachten van het parlement gekregen om bij algemene maatregel van bestuur de financieel-economische wanorde te bestrijden. Er wordt een begin gemaakt met de uitgifte van een zogenaamde rentenmark - niet gedekt door goud maar door hypotheken op grond en gebouwen.