Vlootwet verworpen: regering stapt op
DEN HAAG, 26 oktober - Na acht dagen van, soms zeer rumoerige, discussies heeft de Tweede Kamer de omstreden Vlootwet verworpen met 50 tegen 49 stemmen. Direct hierop heeft minister-president Ruys de Beerenbrouck het ontslag van zijn regering aangeboden.
De behandeling van de Vlootwet begon op 16 oktober met de aanbieding door SDAP-voorzitter ir. J.W. Albarda van een volkspetitionnement met 1 132 228 handtekeningen tegen de Vlootwet. Georganiseerd door SDAP en NVV zijn daartoe de afgelopen maanden door het hele land acties gevoerd.
De thema's daarbij waren het verzet tegen deze bewapeningsvoorstellen en het protest tegen de hoge financiële lasten ervan in een tijd dat de overheid bezuiniging op salarissen bepleit.
In de Kamer bleken tien leden van de RKSP-fractie tegen de Vlootwet te zijn op grond van de stelling dat het een te dure operatie is voor een land waarvan de minister van Financiën op datzelfde moment zoekt hoe hij ƒ 100 miljoen kan bezuinigen op een totale staatsbegroting van rond ƒ 500 miljoen.
Ook de Vrijzinnig-Democraten verklaarden
Na de verwerping van de Vlootwet verdringt de massa zich voor het huis van Troelstra. Op het balkon vlnr: Drees, Troelstra, Van Langen en Duys.
zich tegen de plannen. Mr. H.P. Marchant: ‘Zonder oorlogsweermacht wordt de kans niet groter dat Nederlandsch-Indië toch van ons wordt gescheiden.’
Het wegstemmen van de Vlootwet met de kleinst denkbare meerderheid (CHU-kamerlid B.J. Gerretson was afwezig), heeft geleid tot het ter beschikking stellen van de zetels door het kabinet.
Uit boosheid over het gebeuren heeft de AR koningin Wilhelmina voorgesteld SDAP-fractieleider P.J. Troelstra tot formateur te benoemen. De koningin is hierop niet ingegaan.