België veertienmaal goud
ANTWERPEN, 20 april - België heeft als troost voor de ellende van de Grote Oorlog de organisatie van de Olympische Spelen dit jaar gekregen. Nog geen twintig maanden na alle verschrikkingen en zware verliezen stonden een fonkelnieuw stadion voor 30 000 toeschouwers, een zwempaleis en overige faciliteiten gereed voor de ontmoeting van 2692 deelnemers, onder wie 64 vrouwen, uit 29 landen.
Koning Albert verrichtte vandaag de opening van de Spelen, die tot 12 september zullen duren. Voor het eerst marcheerde ook Nieuw-Zeeland op bij de intocht. Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Bulgarije en Turkije waren als aanstichters van het oorlogsleed geweerd.
Victor Boin legde de eed af, hetgeen een nieuwtje was evenals de presentatie van de Olympische vlag. Het motief van de Olympische vlag is geînspireerd door de oudheid. De vijf ringen symboliseren de verbondenheid van de mensen, de kleuren zijn in elke vlag ter wereld terug te vinden.
De Spelen hadden veel te lijden van het grillige klimaat. De regen maar ook de nog niet herstelde economie speelden de Belgen parten. Er kwamen weinig toeschouwers.
België vaardigde 325 sporters af, Nederland 129 man. Er stonden 22 sporten op het lijvige programma, waaronder ijshockey en kunstschaatsen. De
Estafettezwemsters uit de VS (goud).
Verenigde Staten vergaarden de meeste gouden medailles: 41 in totaal. België klasseerde zich met veertienmaal goud als vijfde op de ranglijst; Nederland oogstte vier keer goud.
Bij het boogschieten was België superieur met zesmaal goud, waaronder vier van Hubert van Innis, met zijn 54 jaar en 187 dagen de oudste Olympisch kampioen van Antwerpen. Op de onderdelen gewichtheffen (Frans de Haes), 50 km baanfietsen (Henry George) dressuur (Bonckaert), zeilen 6-meterklasse en voetballen vermeerderde het gastland zijn totaal aan goud.
De voetbalfinale werd bij een stand van 2-0 na veertig minuten afgebroken. Tegenstander Tsjechoslowakije liep van het veld uit protest tegen een beslissing van de Britse scheidsrechter. De Tsjechen werden daarop gediskwalificeerd en België werd uitgeroepen tot Olympisch kampioen.
Voor de strijd om de zilveren en de bronzen medaille versloeg Spanje met 3-1 Nederland.
In Antwerpen trad voor het eerst Paavo Nurmi op de voorgrond. De 23-jarige Finse atleet kwam nog iets te kort op de vijf kilometer. Hij werd tweede achter de Fransman Joseph Guillemot. Op de tien kilometer was de volgorde omgekeerd.
Parade van de Nederlandse equipe.