Massale opstand Chinese studenten
PEKING, 4 mei - Het studentenprotest dat aan de universiteit van Peking is begonnen, heeft alle universitaire instellingen in de Chinese hoofdstad lamgelegd. De beweging richt zich tegen buitenlandse overheersing van China maar wordt mede gevoed door de afkeer van jonge Chinese intellectuelen van de op Confuciaanse leest geschoeide leermethoden in het Chinese onderwijs.
Tijdens een demonstratie vandaag op het plein Tian An Men in het centrum van Peking werden leuzen meegedragen waarin de akkoorden van buitenlandse machten over invloedssferen in China werden aangevallen. In het bijzonder gaat het om de Japanse concessies in Shandong: de overdracht door de Geallieerden van de vroegere Duitse rechten aan Japan en de aanvaarding door de autoriteiten in Peking van ‘21 eisen’ van de Japanse regering.
Tijdens de demonstratie werd een pro-Japanse functionaris gemolesteerd en werd een huis van een lid van de Chinese regering in brand gestoken.
China heeft in augustus 1917 de oorlog aan de Centrale mogendheden verklaard in de hoop bij de vredesregeling een sterkere positie te hebben om Japans expansie te neutraliseren. Nu is echter gebleken dat voorafgaand aan de vredesconferentie van Versailles Japan geheime verdragen met Engeland, Frankrijk en Italië had gesloten waarin zijn aanspraken op Shandong werden bevestigd.
De patriottische beweging onder de studenten van Peking valt samen met een beweging voor de vernieuwing van de Chinese cultuur die eveneens de universiteit van Peking als brandpunt heeft. Deze cultuurbeweging bepleit onder andere het gebruik van de spreektaal in de Chinese letterkunde, vrouwenemancipatie en het einde van de blinde gehoorzaamheid van de jongeren aan de ouderen.
Hongerende Chinezen. Chinese studenten verzetten zich steeds meer tegen de armoede in hun door buitenlandse mogendheden overheerste land.