Doodvonnis van Mata Hari voltrokken
PARIJS, 15 oktober - Vanochtend vroeg is Mata Hari terechtgesteld, in het fort van Vincennes, waar zij al geruime tijd gevangen zat.
Het afgelopen voorjaar werd door de radiodienst op de Eiffeltoren een bericht van de vijand onderschept. Dat bericht luidde: ‘Agent H 21 is gaan kuren.’ In het Franse kuuroord Vittel bleek de zich Mata Hari (‘oog van de dag’) noemende Nederlandse danseres te zijn gearriveerd, die zich enige tijd daarvoor had gemeld bij de Franse spionagedienst. Deze vertrouwde Mata - begin dit jaar, op 13 februari Hari echter maar half, daar zij werd geacht in Berlijn zeer goede relaties te hebben onderhouden met hoge Duitse officieren en zelfs met de kroonprins.
Vanuit Vittel vertrok Mata Hari naar Madrid, waar zij geregelde contacten had met de Duitse militaire attaché. Vervolgens keerde zij terug naar Parijs. Daar werd Mata Hari gearresteerd. Alle Duitse telegrammen die haar verplaatsingen meldden, waren onderschept. Mata Hari's verweer mocht niet baten. Zo kwam er een einde
Scene uit de film ‘Ziska, la danseuse espionne’ (1922) van Henri Andréanis, naar het leven van Mata Hari.
aan een avontuurlijk bestaan.
Mata Hari werd geboren in Leeuwarden in 1876, als Margaretha Geertruida Zelle. Ze trouwde met KNIL-kapitein Rudolf MacLeod (1895) en trok met hem naar Nederlandsch-Indië. Acht jaar later vestigde zij zich als danseres in Parijs, waar ze triomfen oogstte en in de hoogste kringen verkeerde. Het begin van de oorlog bracht Mata Hari door in Berlijn, waar ze eveneens zeer gevierd was. Die periode is haar nu fataal geworden.
Na haar arrestatie in Parijs stond Mata Hari op 24 en 25 juli terecht voor een militaire rechtbank. De Franse regering weigert de stukken van deze rechtzaak voor publikatie vrij te geven.