Bethmann-Hollweg stapt op
BERLIJN, 12 juli - De Duitse rijkskanselier von Bethmann-Hollweg heeft vandaag zijn ontslag bij keizer Wilhelm II ingediend. Deze zal het ontslag aanvaarden gezien de verwikkelingen van de laatste weken, die het politieke gezag van von Bethmann-Hollweg geheel hebben ondermijnd.
De rijkskanselier die in 1909 zijn ambt had aanvaard, is de afgelopen dagen tussen verlangens van de Rijksdag en eisen van de Oberste Heeresleitung in een politiek vacuüm terechtgekomen. In de Rijksdag was in april al grote opschudding ontstaan over een rapport van een centrum-parlementariër, Matthias Erzberger, over de stand van zaken aan de twee fronten. De Duitsers bleken er in dit rapport veel slechter voor te staan dan was gedacht.
In een resolutie van centrum- en linkse fracties werd von Bethmann-Hollweg daarna tot een vredesinitiatief aangespoord, dat veel verder ging dan vorige voorstellen in deze richting.
Daarentegen eiste de legerleiding van een dergelijk initiatief af te zien. Rijkskanselier von Bethmann-Hollweg probeerde vervolgens tussen beide blokken te bemiddelen maar raakte te midden van een grotere polarisatie steeds meer geïsoleerd. Aan het keizerlijke hof kreeg men de indruk dat met deze rijkskanselier geen oorlog te winnen en geen vrede meer te sluiten was.
Gisteren lieten de militaire opperbevelhebber Paul von Hindenburg en zijn generaal Erich Ludendorff - volgens waarnemers intussen de machtigste man achter de schermen in Duitsland de partijen weten dat zij zouden aftreden als de rijkskanselier niet zou vertrekken. Ook de keizer oefende vervolgens druk uit op von Bethmann-Hollweg om de vredessuggesties uit de Rijksdag naast zich neer te leggen. Ingeklemd tussen een teleurgestelde Rijksdagmeerderheid en een niet langer loyale legertop heeft de rijkskanselier ten slotte nu de vlag gestreken.