Duits vredesaanbod dubieus
BERLIJN, 12 december - De Duitse kanselier von Bethmann-Hollweg heeft vandaag een vredesaanbod aan de Geallieerden gedaan.
Het aanbod is weinig concreet maar uit interne discussies kan worden afgeleid dat gedacht wordt aan erkenning van een zelfstandig Polen onder Duitse hoede en annexatie van delen van Koerland en Litouwen.
Tevens wil Berlijn een bilaterale overeenkomst met België en mogelijk een annexatie van enkele grensstroken van dit land.
Ten slotte verlangt Duitsland een kolonie in de vorm van een Duits Centraal-Afrika.
De vredesvoorstellen zijn door de Duitse bevolking met enthousiasme ontvangen. Ze komen zes dagen na de overwinning van de centrale mogendheden in Roemenië met de verovering van Boekarest.
Om redenen van prestige had de Oberste Heeresleitung pas met een dergelijk vredesaanbod ingestemd na zo'n militair succes teneinde elke indruk van oorlogsmoeheid te vermijden. Een van de motieven van het aanbod is om de Geallieerden uit elkaar te drijven. Bovendien hoopt von Bethmann-Hollweg hiermee de Amerikanen uit de oorlog te houden.
Opmerkelijk is dat in conservatiefnationalistische kringen in Duitsland het vredesinitiatief aanleiding is om de rijkskanselier opnieuw uit te maken voor een ‘slappe kanselier’. Al geruime tijd vallen dergelijke geluiden te horen. Steeds opvallender wordt ook de politieke betekenis van de Oberste Heeresleitung en dan met name van eerste kwartiermeester-generaal Erich Ludendorff, die achter de schermen meer en meer aan de politieke touwtjes in de rijkskanselarij trekt.
Niet uitgesloten is dan ook dat het vredesaanbod niet meer zal blijken dan een alibi. Zodra de te verwachten afwijzing door de Geallieerden komt, zal de militaire top zich gesterkt weten om opnieuw voor de dag te komen met de plannen voor een onbeperkte duikbootoorlog.