‘Onafhankelijkheid’ Polen
WARSCHAU/LUBLIN, 5 november - De Duitse keizer Wilhelm II en zijn Oostenrijkse collega Frans Jozef hebben vandaag het onafhankelijke koninkrijk Polen uitgeroepen. De formele soevereiniteitsoverdracht zal na de oorlog geschieden. Dan pas zullen ook de grenzen van het nieuwe koninkrijk worden vastgesteld.
De Duitse gouverneur-generaal van Polen, Beseler, heeft een comité gevormd, bestaande uit vooraanstaande pro-Duitse Polen, dat de Poolse belangen moet vertegenwoordigen. De proclamatie van de twee keizers heeft in Polen een kille ontvangst gekregen. Er moet een Polen ontstaan dat ‘sterk met Duitsland en Oostenrijk verbonden zou zijn’; het Poolse leger zou in feite een onderdeel van het Duitse leger moeten vormen. In werkelijkheid is het Poolse leger echter in grote mate onafhankelijk.
Het plaatselijke zelfbestuur en politieke leven is al in handen van verschillende Poolse groeperingen. De verwachtingen van de Polen liggen daarom in een werkelijk onafhankelijke staat, en niet in autonomie binnen het Duits-Oostenrijkse rijk.
Voorts heeft generaal Beseler geen goed gedaan aan de situatie door de Polen een dag na de proclamatie van het koninkrijk te bevelen een quotum van dwangarbeiders voor werk in Duitsland te leveren. De Polen werden bovendien aangespoord zich vrijwillig bij het Duitse leger te melden.
Warschau is daarom het toneel van talrijke linkse demonstraties die een onafhankelijke Poolse regering en parlement eisen.
Ook andere Poolse groeperingen en partijen reageren afwijzend op de Duitse maatregelen.
Uiteindelijk worden door generaal Beseler een regering en parlement gevormd, wel op Pools grondgebied, maar onder Pruisische controle en met minimale bevoegdheden.
Stafofficieren van de Poolse krijgsmacht.