Paasopstand in Ierland
Aanhangers van Sinn Fein marcheren door Dublin onder escorte van Britse militairen en een lid van de Royal Irish Constabulary (Ierse politie).
DUBLIN, 28 april - In Ierland is een nationalistische opstand uitgebroken tegen het Britse gezag. Gewapende aanhangers van Sinn Fein hebben diverse overheidsgebouwen in Dublin bezet en de telefoon- en telegraafverbindingen verbroken.
De Britse regering heeft militairen ingezet om de opstand te onderdrukken. Na bloedige straatgevechten wisten de militairen op dinsdag na Pasen de rust vrijwel geheel te herstellen. Het post kantoor dat door de rebellen was bezet, is door brand geheel verloren gegaan.
De leider van de opstandelingen, James Conolly, zou zijn omgekomen. Meer dan zevenhonderd rebellen zijn gearresteerd.
Er zijn aanwijzingen dat de opstand werd geïnspireerd, en gesteund met wapenleveranties, door de Duitsers, die tegelijkertijd een aanval met een vlooteskader kruisers deden op Lowestoft aan de Engelse oostkust.
De Duitse hulp aan de Ierse rebellen had moeten dienen om delen van de publieke opinie in Amerika tegen de Britten te keren, nu de Duitse betrekkingen met de VS in een kritiek stadium zijn gekomen.
Rebellenleider Sir Roger Casement is naar Londen overgebracht na zijn arrestatie, die volgde op een mislukte poging om wapens van een Duits schip te smokkelen.
Casement kan daarvoor de doodstraf tegemoet zien.
Tijdens de Paasopstand werden in de straten van Dublin hevige gevechten geleverd tussen Britse troepen en 2000 met Duitse wapens uitgeruste Ieren. Huizen in de stad werden verwoest of zwaar beschadigd.