Zeeblokkade van Venezuela
CARACAS, 19 december - Britse, Duitse en Italiaanse marine-eenheden zijn een blokkade van de Venezolaanse kust begonnen. Tot de blokkade is besloten omdat Venezuela zijn betalingsverplichtingen inzake buitenlandse leningen niet nakomt.
Venezuela wordt geregeerd door een analfabete dictator, Cipriano Castro, die in 1899 met een privé-legertje de macht heeft gegrepen. Castro blijft halsstarrig weigeren de financiële verplichtingen van Venezuela na te komen.
Groot-Brittannië, Duitsland en Italië besloten daarop de diplomatieke betrekkingen met Venezuela te verbreken. Na de blokkade met oorlogsbodems legden ze beslag op enkele Venezolaanse kanonneerboten.
De Amerikaanse president Theodore Roosevelt heeft de Europese mogendheden gewaarschuwd dat een eventuele bezetting van een deel van Venezuela beschouwd zal worden als een schending van de Monroe-doctrine (‘Amerika voor de Amerikanen’).
De Verenigde Staten zullen in een dergelijk geval ingrijpen, aldus Roosevelt. In Argentinië waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken Luis Drago zowel tegen Noordamerikaanse als tegen Europese inmenging of gebruik van geweld bij het afdwingen van terugbetalingen van schulden in Latijns Amerika. ‘De openbare schuld kan geen aanleiding vormen tot gewapende interventies of tot de feitelijke bezetting van Amerikaanse landen door Europese mogendheden’, aldus Drago.
Volgens hem was bij het verstrekken van kredieten aan Latijns Amerika sprake van een risico dat de geldschieters moeten nemen.
Deze Drago-doctrine wordt in 1904 aanleiding tot de afkondiging door president Roosevelt van een interpretatie van de Monroe-doctrine, de zogenaamde ‘Roosevelt-corrolary’.
Onder druk van president Roosevelt werd de kwestie van de Venezolaanse schulden aan Groot-Brittannië, Duitsland en Italië uiteindelijk in der minne geschikt. De blokkade werd opgeheven.