Paul Kruger naar Europa
De uitgeweken president Paul Kruger (tweede op trap) verlaat de Gelderland in de haven van Marseille.
LOURENÇO MARQUES, 19 oktober - President Paul Kruger van de Boerenrepubliek Transvaal is in de Delagoabaai aan boord gegaan van het Nederlandse oorlogsschip Gelderland, dat hem naar Europa zal brengen.
Paul Kruger moest begin juni met het grootste deel van zijn regering uit Pretoria vluchten voor de Engelsen, die hun opmars na de inneming van Johannesburg voortzetten. Kruger week uit naar Lourenço Marques, hoofdstad van de Portugese kolonie Mozambique. Nederland bood hem een schip aan om hem naar Europa te vervoeren. Kruger wil tot steun oproepen voor de hier en daar nog doorvechtende Boeren, ondanks de Engelse annexatie van Transvaal en Oranje Vrystaat.
De Britse regering heeft geen aanstoot genomen aan het Nederlandse aanbod. In andere Europese landen werd het enthousiast ontvangen. De Franse dichter Jean Rameau schreef over koningin Wilhelmina: ‘Vous seule, entre les rois, faîtes le geste mâle’.
De Britse annexatie van de Zuidafrikaanse Republiek is vorige maand een feit geworden. Het nieuws van de Hoge Commissaris, Sir A. Miller, dat de Britse opperbevelhebber Lord Roberts de annexatie van de Zuidafrikaanse Republiek had uitgeroepen, werd in het Londen Lagerhuis onder gejuich van de ministers ontvangen. Tegelijk werd bekend gemaakt dat het nieuwe gebied voortaan Transvaal zal heten en met onmiddellijke ingang deel uitmaakt van Hare Majesteits Dominions. De verklaring van de regering werd door de leden van de oppositie in stilte aangehoord.
De Britten volgen een taktiek van de ‘verschroeide aarde’: de vrouwen en kinderen van de Boeren worden ingesloten in concentratiekampen waar zij in zulke slechte omstandigheden leven dat ruim 26 000 van hen - meest zuigelingen en kleuters - binnen ongeveer twintig maanden na de inrichting van de kampen sterven. Met deze taktiek worden veel Boeren overgehaald als ‘neutralen’ de wapens neer te leggen.