verantwoording
Strofen uit de nalatenschap van Andries de Hoghe is in 1919 verschenen bij C.A.J. van Dishoeck te Bussum. Van deze uitgave bestaan 30 exemplaren op japans papier, gesigneerd door P.C. Boutens, die niettemin altijd ontkend heeft zelf de auteur te zijn geweest. Hij had de Strofen, naar zijn zeggen, slechts persklaar gemaakt.
Deze bundel is in 1932 herdrukt, aangevuld met Andere Verzen, elf in getal, en verschenen bij A.A.M. Stols te Maastricht (vierde Nederlandsche uitgave der Halcyon Pers, oplage 202 exemplaren, waarvan 17 op japans papier).
Dit zijn de enige edities die tijdens het leven van P.C. Boutens zijn verschenen.
In de Verzamelde Werken, welke na de dood van de dichter het licht zagen (7 delen, Haarlem/'s-Gravenhage 1943-1954) zijn de Strofen en Andere Verzen niet opgenomen, waarmee de tekstverzorgers de eerder uitgesproken wens van Boutens eerbiedigden om niet als auteur te worden aangemerkt.
Een derde druk van de Strofen en Andere Verzen is, met instemming van de erven van P.C. Boutens, opgenomen in Verzamelde Lyriek (2 delen, Amsterdam 1968). De tekstverzorger was er van overtuigd dat de Strofen en Andere Verzen wel tot het werk van de dichter behoorden. De onderhavige editie, waarbij is uitgegaan van tekst en zetsel van 1932 vormt van de Strofen de vierde en van Andere Verzen de derde druk. Op grond van de studie van prof. dr. W. Blok, P.C. Boutens en de nalatenschap van Andries de Hoghe, Amsterdam 1983, waarin hij het auteurschap van P.C. Boutens onomstotelijk heeft aangetoond, is in deze uitgave P.C. Boutens voor de eerste maal als auteur vermeld.
jbwp