De inwijding van den Christen
Gelijk wij geloven dat Christus de mensheid heeft vrijgekocht, zo geloven wij ook dat de mensen aan deze verlossing deelachtig worden door de sacramenten der Kerk, welke daartoe door den Heer der Kerk zijn ingesteld. Drie dezer sacramenten vormen de sacramenten der inwijding; want hierdoor wordt de mens in de gemeenschap met Christus opgenomen, door de kracht van den Geest in deze gemeenschap bevestigd en steeds opnieuw gevoed tot de deelneming aan Gods heerlijkheid. Het zijn de sacramenten van het doopsel, het vormsel en de eucharistie. Oudtijds werden zij achter elkaar toegediend en nu nog geschiedt dit in de Kerken van het Oosten.
In de Westerse Kerk is de toediening van het vormsel en het eerste naderen tot de heilige Geheimen verschoven tot de tijd, waarop de kinderen na het eerste onderricht de sacramenten hebben leren onderscheiden. Maar ook voor ons vormt dit drietal sacramenten de volledige inwijding van den christen. Het is de geheimzinnige eenheid van ‘de drie getuigen op aarde’ waar de apostel over spreekt: Geest, water en bloed (1 Jo. 5, 8). Want zo verstaat de Kerk deze moeilijke woorden, als zij die ons ieder jaar op Beloken Pasen laat voorlezen, wanneer wij in het Paasgeheim het mysterie der verlossing en dat der christelijke inwijding hebben gevierd.
Al is het ontvangen van het vormsel strikt genomen niet noodzakelijk ter zaligheid, eerst dit sacrament bezegelt ons tot een strijder van Christus. Niemand kan geoorloofd priester worden gewijd of voor de Kerk een gelofte afleggen, zonder het te hebben ontvangen. Paus Pius XII heeft zelfs bepaald, dat het door den parochiepriester aan kinderen en ouderen die in stervensgevaar verkeren en het nog niet hebben ontvangen, mag en moet worden toegediend.
Vele theologen menen, dat het ontvangen der Eucharistie, althans het - al of niet uitgesproken - verlangen daartoe, voor allen die het Lichaam en Bloed des Heren kunnen onderscheiden, noodzakelijk is ter zaligheid. Wie nimmer naderde tot de heilige Geheimen, is geen volledig ingewijde christen. Want alle sacramenten, ook het doopsel, ontlenen hun betekenis aan wat in de Eucharistie wordt gevierd en tegenwoordig gesteld.