Mortier, Erwin
Vlaams prozaschrijver en dichter (Nevele 28.11.1965). Mortier studeerde kunstgeschiedenis in Gent en was psychiatrisch verpleger. Hij werkte enkele jaren bij het Gents Museum voor de geschiedenis van de psychiatrie (1991-1999).
In 1999 debuteerde Mortier met de roman Marcel, een kleine roman over het cultiveren van het verleden van een omgekomen familielid, maar een verleden waarvan een bepaald gedeelte zorgvuldig weggestopt blijft. In het proza van Mortier vallen twee dingen op. In de eerste plaats de geleidelijke, langzame, maar tegelijk nauwkeurig geregisseerde ontwikkeling van het verhaal. En ten tweede de esthetische benadering van de taal. Met dat laatste sluit Mortier aan bij een door hem bewonderd voorganger als Maurice Gilliams. Diezelfde uitgangspunten bepalen zijn latere romans, zoals Mijn tweede huid (2000) en Sluitertijd (2002). In die laatste roman wordt in een reeks verschuivende fotografische beelden de geleidelijke ontwikkeling gevolgd in een Vlaams plattelandsdorp in geciseleerd proza.
Van het begin af aan heeft het werk van Mortier grote aandacht van pers en publiek gekregen. Zijn werk werd vele malen bekroond. Met zijn debuut Marcel verwierf hij de Seghers-Literatuurprijs, het Gouden Ezelsoor en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Voor zijn historische roman over de eerste wereldoorlog Godenslaap (2008) kreeg hij de AKO-literatuurprijs 2009. Het is een terugblik van een 100-jarige vrouw op haar jeugd die daarmee een genuanceerd beeld geeft van de oorlog in België en Noord Frankrijk, en de gevolgen voor het alledaagse leven.
Ook Mortiers poëzie in Vergeten licht (2000) is gebaseerd op herinneringen met een sterk nostalgische ondertoon. De bundel werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs 2002. In 2009 verscheen Voor de stad en de wereld: de gedichten tot dusver.
In Pleidooi voor de zonde (2004) bundelde Mortier de essays die hij schreef voor De Morgen en enkele andere bladen. Herinneringen aan de reis naar het huis van Gerard Reve in Frankrijk tekende hij op in Avonden op het Landgoed: reis met Gerard Reve 18-26 augustus 1997 (2007). Het werk van Mortier is veel vertaald, o.m. in het Frans, Duits en Engels.