Meer, Vonne van der
Nederlands toneel- en prozaschrijfster (Eindhoven 15.12.1952). Van der Meer volgde toneellessen in de Verenigde Staten en een regieopleiding aan de Theaterschool van Amsterdam. Daarna werd ze regiseuse bij onder meer het RO-Theater, Toneelgroep Centrum en de Haagse Comedie. Voor Toneelgroep Centrum schreef ze De behandeling (1976).
Haar eerste literaire verhaal, ’Afscheid van Phoebe’, verscheen in 1980 in Hollands Maandblad. In 1985 publiceerde ze de tot dan toe verschenen verhalen in Het limonadegevoel en andere verhalen, een bundel die herhaaldelijk herdrukt werd. In deze verhalen reflecteren vrouwen op voorvallen uit hun leven, situaties met een vaak alledaags karakter die niettemin gevoelens van angst, onmacht of onzekerheid opleveren. In 1985 kreeg ze de Geertjan Lubberhuizenprijs voor deze verhalenbundel.
In 1987 verscheen een eerste roman: Een warme rug. De thematiek is vergelijkbaar met die van haar verhalen. Onderwerpen als de zuiverheid van de liefde, schaamte, verraad en liefdesverlangen komen in deze roman aan de orde. Ook in de romans De reis naar het kind (1989) en Zo is hij (1991) blijft ze deze thematiek trouw. Haar werk is door critici wel in verband gebracht met dat van de Revisor-auteurs, vanwege de aandacht voor de relatie werkelijkheid en de beleving daarvan door haar personages. Dat verband werd mede bepaald door de vertelvorm die het verband tussen werkelijkheid en fantasie onzeker maakt.
Van der Meer is altijd gefascineerd geweest door het christendom. Op latere leeftijd ging ze theologie studeren en in 1994 bekeerde ze zich tot het rooms-katholicisme. Haar werk is ook steeds meer doortrokken geraakt van deze geloofsovertuiging, zoals blijkt uit de verhalenbundel Nachtgoed (1993). In Spookliefde. Een Iers verhaal (1995) spelen katholieke rituelen een rol bij een door liefdesverdriet getourmenteerde toeriste en een alleenstaande vrouw.
Met Weiger nooit een dans (1996) verscheen na jaren opnieuw toneel van Vonne van der Meer. In De verhalen (1997) bundelde ze het grootste deel van haar eerder geschreven verhalen en enkele nog niet eerder gepubliceerde teksten. In 1999 verscheen onder de titel Eilandgasten een bundeling van drie romans over bezoekers van een vakantiehuis op een eiland in de Waddenzee. Werk van Vonne van der Meer werd vertaald in het Frans, Duits, Engels en Turks. Voor Besloten kring (1996) kreeg ze de ANV Visser Neerlandiaprijs.