McLeod, Cynthia
Surinaams romanschrijster (Paramaribo 4.10.1936). McLeod studeerde in Nederland voor lerares kinderverzorging en -opvoeding. In die tijd ontmoette ze haar latere echtgenoot met wie ze in 1962 terugkeerde naar Suriname. Daar begon ze aan een MO-opleiding Nederlands. Ze volgde haar man, die inmiddels ambassadeur van Suriname was geworden, naar Venezuela, België en de Verenigde Staten. Van 1969 tot 1978 was ze lerares Nederlands bij het VWO in Paramaribo. In 1992 voltooide ze haar studie Nederlands met een MO-B diploma.
Intussen was ze begonnen te schrijven. Ze maakte daarbij gebruik van archiefonderzoek over Suriname. In 1987 verscheen haar debuutroman Hoe duur was de suiker? Het is een historische roman over een joodse plantersfamilie op een suikerplantage, spelend in de jaren 1765-1779 tijdens de bloei van de suikercultuur en de Boni-oorlogen. De roman kende een groot succes, vooral in Suriname, maar ook in Nederland.
In 1993 verscheen een tweede roman, Vaarwel Merodia, over Franse Hugenoten in Suriname en in 1997 opnieuw een historische roman met Tweemaal Mariënburg over de grote suikerplantage van de Nederlandse Handel Maatschappij en de opstanden van de uitgebuite arbeiders uit Nederlands en Brits Indië die daar werkten.
McLeod gebruikte haar intensieve historisch onderzoek naar de slavernij in Suriname voor een studie over Elisabeth Samson (1993), een vrije zwarte vrouw in Suriname in de 18e eeuw. Het boek verscheen in Nederland bij de Faculteit Culturele Antropologie van de Universiteit van Utrecht. Later werkte ze deze studie uit tot De vrije negerin Elisabeth (2000).
McLeod schreef ook voor kinderen, zoals de boeken Lafu (1992), Toen het vakantie was (1999) en de kindermusicals De kinderen van de Burenstraat (1997) en Het Grote Regenwoud (2003).