May, Lizzy Sara
Lissie Sara May, Nederlands dichteres en prozaschrijfster (Sloten 28.1.1918 – Hoorn 13.11.1988). May groeide op in een liberaal joods gezin. Oorspronkelijk was ze balletdanseres en mimespeelster. Ze was getrouwd met Oscar Timmers, die schreef onder het pseudoniem J. Ritzerfeld.
In 1956 debuteerde ze met gedichten in de bundel Blues voor voetstappen, poëzie die ze opdroeg aan haar overleden ouders. In de literaire kritiek werd deze bundel in verband gebracht met de poëzie van de Vijftigers. Ook in de daarop volgende bundels experimenteerde May met rijmloze en associatieve verzen: Weerzien op een plastic-huid (1957), Tijd voor een magnetisch vuur (1963) en Grim (1969).
Inmiddels was ook haar eerste verhalenbundel verschenen, Dansen op het koord (1965), in 1966 gevolgd door de roman Het dubbelspoor, waarin ze een jonge joodse vrouw het na-oorlogse Berlijn laat bezoeken, met op de achtergrond steeds het oorlogsverleden van die stad en haarzelf.
De relatie tot haar vader, de oorlog en het jood-zijn vormen de centrale thema’s van haar werk en hoezeer deze problematiek met haar persoonlijk verbonden is, blijkt uit haar autobiografisch werk Vader en dochter (1977) en het vervolg daarop De blauwe plek (1979). Maar ook in minder autobiografisch werk speelt deze problematiek een belangrijke rol, zoals in de roman Waarom loopt de klok rond. De geschiedenis van Nina Steinbach (1983).
In Oom Bennetje raaskalt (1987) geeft May in korte verhalen haar herinneringen aan de periode tussen de twee wereldoorlogen. De verhalen zijn geschreven met humor en weemoed en geven een beeld van het leven in een hecht liberaal-joods gezin.
Voor TV schreef May een tweetal toneelspelen: Interview tussen nul en zero (1964) en De jaargetijden (1967). Dat laatste spel werd bekroond met de Van der Viesprijs. In 1978 stelde May een bloemlezing samen uit haar eerder verschenen poëzie aangevuld met nieuwe gedichten in Gebruikspoëzie. In het jaar van haar overlijden verschenen nog persoonlijk geladen gedichten in Het depressionisme (1988). Proza van May werd vertaald in het Duits.