Hoe komt het nu, dat die minderheid van konservatieve ouders de meeste invloed heeft?
Om te beginnen kan de rektor van een school natuurlijk best zelf bekrompen zijn. Dan zal hij ogenblikkelijk geneigd zijn zich aan te sluiten bij de normen van de bekrompen ouders. Maar ook als hij dat niet, of minder, is zal hij hetzelfde doen. Want hij zit nu eenmaal in die onmogelijke positie van die ene leidende en verantwoordelijke man, die met niemand herrie wil hebben. En herrie krijgt hij het snelst met de konservatieve ouders. Zoals J.W. Oerlemans naar aanleiding van de Remco Campert-affaire schreef: ‘Ouders van die soort hebben doorgaans niet alleen de grootste zekerheid, maar zij schreeuwen ook het hardst’ (nrc 22-3-'69). Zulke ouders dreigen samen met andere ouders een boycot van de school te beginnen, hun zoon of dochter van de school te nemen, of de ouderraad in te schakelen, die al door hun bekrompen geestverwanten is bezet. En dan zwicht de rektor, in plaats van het enige te zeggen wat hij zou moeten zeggen: ‘Neemt u dat kind van school, zie dat u haar ergens anders krijgt, en u kunt me nog meer vertellen.’ Zo wordt de school een bedrijf dat werft naar de gunst van de achterlijkste konsument.
Naar úw stem wordt nooit geworven. Waarom niet? Omdat u veel te ‘makkelijk’ bent. U houdt er niet van om ‘lastig’ te zijn, om u overal mee te bemoeien. U vindt het vervelend om op uw rechten te staan, en u piekert er niet over om te gaan dreigen. U hebt er een hekel aan om in besturen en kommissies te gaan zitten.
En toch is dat precies wat u allemaal zou moeten gaan doen. De progressieve ouders hebben geen stem, omdat ze hem nooit laten horen!
Als u vindt dat uw zoon of dochter er recht op heeft om góed les te krijgen, om zich zelfstandig te ontplooien, om op de hoogte te raken van aktuele en belangrijke zaken, om demokratie te leren door zijn school mee te helpen besturen - als