Pornografische lectuur is in de avonduren echter vrijelijk te koop. Kortom, we leven in een land waar de handel in verboden vruchten vrijer is dan de verkoop van aardappelen. Het is tijd om ook de markt in deugdzame goederen wat vrijer te maken.
Ook de arbeidsmarkt in ons land is nog in de greep van verstarring. De zeer slechte verhouding tussen actieven en niet-actieven geeft dat aan. Het enorme beroep op de ziekte-, werkloosheids-, en arbeidsongeschiktheidsregelingen heeft de inactiviteit in ons land opgestuwd. Het aantal uitkeringsgerechtigden dat onder één van deze regelingen valt, is nu iets minder dan eenderde van de werkende beroepsbevolking.
Onder de laaggeschoolden is de situatie nog veel slechter. Omdat de produktiviteit van laaggeschoolden vaak achterblijft bij de relatief hoge loonkosten is hun uitstoot richting werkloosheid en arbeidsongeschiktheid nog veel groter. Het gevolg is dat op elke tien laagopgeleide werknemers er maar liefst acht laaggeschoolde uitkeringsgerechtigden zijn. Onder de etnische minderheden, die ook nog met taalproblemen kampen, is de situatie nog slechter.
De sociale consequenties van deze tweedeling tussen actieven en niet-actieven zijn ronduit catastrofaal. In de praktijk betekent zij dat alle steden in Nederland wijken hebben waarin iedere werkende een buurman of -vrouw heeft die van een uitkering leeft. De grote steden kennen wijken waarin de werkenden zelfs een minderheid zijn geworden. Er wordt langzaam maar zeker een omgeving geschapen waarin het leven van een uitkering tot norm is geworden.
Tot op heden hebben zich in Nederland de gevolgen van deze sociale catastrofe nog enigszins aan het oog onttrokken. Hoge uitkeringen hebben de sociale verpaupering uiterlijk verzacht. Mocht onze sociale zekerheid echter uiteindelijk onbetaalbaar blijken, dan zullen de sociale valkuilen onder het asfalt van de verzorgingsstaat zichtbaar worden.
Het moment van financiële onhoudbaarheid is naar mijn mening dichtbij. Het aantal uitkeringsgerechtigden blijft aanzwellen, zelfs in een periode van economische bloei. De vlucht in de arbeidsongeschiktheid heeft ervoor gezorgd dat de sociale zeker-