naal cultureel zelfbewustzijn moest toen optornen tegen een brei van wat werd gehouden voor ‘internationale solidariteit’.
Wij projecteren ons minderwaardigheidscomplex op de Vlamingen, op wie wij zeer ten onrechte neerkijken. De rij van vooraanstaande Vlaamse kunstenaars op elk terrein is te lang om op te sommen. In mijn recensie van Dirk Tanghes regie van Richard ii schreef ik dat de Vlamingen sinds het midden van de jaren tachtig bezig zijn met ‘een lange mars door onze theatrale instituties’ (in de Haagse Post van 17 februari 1990).
Via de brt hoort men vaak verzorgder Nederlands dan via Hilversum. ‘Duimspijkertje’ is ook een beter woord dan ‘punaise’. Het Nederlandse onderwijs geeft te weinig aandacht aan de eigen taal. De indirecte rede wordt nauwelijks nog begrepen. Ruud Lubbers geeft wat dat betreft een slecht voorbeeld want hij beheerst zijn taal maar matig.
Dat moet de Vlamingen een doorn in het oog zijn. Eeuwenlang hebben zij zich moeten verzetten tegen de Franse taal en cultuur. Daarbij zijn zij niet voor grof lichamelijk geweld opzij gegaan. Hun culturele zelfbewustzijn wortelt in de allereerste plaats in hun taal - die ook de onze is.
Wij doen daar nogal laconiek over. Dat is misplaatst, vooral nu de Europese grenzen steeds meer vervagen. Talen kunnen verdwijnen. Lille heette vroeger Rijssel. Nu zal het Nederlands zo snel niet ten onder gaan, maar toch moeten we ervoor knokken.
De bijeenkomst van het Algemeen Nederlands Congres in Brussel op 28 april 1990 was een dubbele misser. Ten eerste was onze cultuurminister Hedy d'Ancona daar afwezig. Ten tweede liet zij door een ambtenaar ontkennen dat er een cultuurgemeenschap zou bestaan tussen Nederland en Vlaanderen.
Men kan van mening verschillen over de betekenis van de woorden ‘cultuur’ en ‘cultuurgemeenschap’. De Vlaamse politieke cultuur is inderdaad verschillend van de Nederlandse. Maar Hedy d'Ancona bezigde het cultuurbegrip in enge zin, dat wil zeggen als aanduiding van kunstzinnige uitingen en hoe daarmee wordt omgegaan. In die zin hebben de Nederlandse en Vlaamse culturen juist meer wat hen bindt dan wat hen scheidt.
Belangrijker is echter dat onze minister de Vlamingen op de ziel