dat ze niet nodeloos worden lastiggevallen door autoriteiten, dat zij beschermd worden tegen agressie, dat zij de mogelijkheid krijgen hun eigen positie te verbeteren en dat die mensen die om de een of andere reden uit de boot dreigen te vallen op hulp kunnen rekenen. Een sociale rechtsstaat als de Nederlandse, met al zijn compromissen en voorspelbaarheid, blijkt vrij goed in staat aan dergelijke verlangens tegemoet te komen.
Wie met mij de indruk heeft dat het gebrek aan opwinding in de Nederlandse politiek voor een groot deel voortvloeit uit tevredenheid van de staatsburgers, kan de stelling ‘hoe saaier de politiek, des te gelukkiger het land’ voor zijn rekening nemen. Niettemin passen bij deze stelling ten minste twee kanttekeningen.
In de eerste plaats is ‘geluk’ een lastig begrip. Of iemand gelukkig is hangt vooral af van persoonlijke factoren als gezondheid, arbeidsvreugde, liefdesleven en meer van dergelijke zaken waarop de politiek weinig invloed kan uitoefenen. Bovendien is het mogelijk dat een persoon er ‘objectief’ op vooruit gaat (zijn inkomen stijgt of zijn rechtspositie verbetert) en zich toch niet prettiger voelt. Men denke aan mensen die met nostalgie spreken over de oorlog en de solidariteit in benarde tijden in positieve zin vergelijken met de kille vrijheid van de moderne welvaartsstaat.
Het is overigens mijn stellige overtuiging dat politici niet moeten proberen het ‘geluk’ van mensen te bevorderen; zij dienen zich bescheidener op te stellen en zich een vergroting van welvaart, vrijheid en veiligheid ten doel te stellen. Dat de zogenaamd saaie landen bij de verwezenlijking van deze doelstelling voorop lopen is geen toeval.
In de tweede plaats moet duidelijk worden gemaakt dat de stelling ‘hoe saaier de politiek, des te gelukkiger (of beter: des te welvarender, vrijer en veiliger) het land’ slechts opgaat voor open, democratische systemen. In totalitair geregeerde landen was de politiek meestal buitengewoon vervelend en voorspelbaar, maar dat vond zijn oorzaak in het feit dat een ieder die veranderingen propageerde in een concentratiekamp belandde. Saaiheid van een politieke cultuur valt slechts te rechtvaardigen als mensen de vrijheid hebben om leven in de brouwerij te brengen. In Nederland wordt iemand die publiekelijk een omwenteling bepleit ge-