zeer deel uitmaakt van de nationale mythologie, en er zijn maar weinig landen die de opbrengst van spaarzaamheid zozeer willen aanwenden voor collectieve investeringen. Zelfs in de hoogtijdagen van het keynesianisme waren Nederlandse beleidsmakers terughoudend om consumptieve bestedingen te stimuleren. De angst voor een nationaal spaartekort en de algemene erkenning van de voorrang van binnenlandse investeringen boven consumptie hebben loonmatiging tot een haast onaantastbare orthodoxie verheven, al was er na de loonexplosie van 1964 een decennium van twijfel. Over de hele eeuw bezien heeft Colijn Keynes verslagen. Zoals de harde munt de zachte heelmeesters overwonnen heeft.
Eens in de zoveel jaren wordt door de economen en de media een land als economisch voorbeeld opgevoerd: het Duitse Wirtschaftswunder, het Japanse model, de Amerikaanse uitdaging, het Zweeds model, de eengeworden Europese markt, Singapore. Zelfs Italië heeft korte tijd furore gemaakt. Het is een komen en gaan, zoals het behalen van de top in Fortune's lijst voor bedrijven het beste signaal is voor de onvermijdelijke achteruitgang. Als werknemer ben je gemiddeld beter af bij een stabiel bedrijf uit de middenklasse dan bij zo'n voorbeeldonderneming die de evolutie van dinosaurus tot fossiel doormaakt.
Je zult nooit weten of de eigen voortreffelijkheid dan wel de toevallige marktconstellatie je tot winnaar maakt. (Dat is het algemene probleem van een niet-tautologische evolutietheorie. Dat de beste wint, is even waar als dat de winnaar nu eenmaal de beste is.) Eén ding is wel zeker: Nederland heeft op de mondialisering van de economie een succesvol antwoord gegeven. Niet omdat het zich geweldig heeft aangepast, maar omdat de natuurlijke vaderlandse neigingen van oudsher het best gedijen als niet het militaire, diplomatieke of politieke gewicht doorslaggevend zijn, maar de handel.
De mondialisering maakt de kapitaalbeweging en de fiscale vestigingsplaats van de financiële elite voor nationale overheden ongrijpbaar. De autonomie van een land beperkt zich tot