over een van zijn voorgangers hield? Niet de ec. Last but not least het cultuurrelativisme dat soms ontaardde in een ‘weg met ons’-beweging. De scherpste critici thuis waren gedweeë volgelingen in de tropen. Edward Said, die een slecht onderbouwde aanval op de Europese oriëntalistiek deed, werd door zeer veel intellectuelen vereerd.
Het verschijnsel is van wereldwijde betekenis maar de oorsprong is niet duidelijk. Zelf kijk ik vaak naar de Eerste Wereldoorlog, die de grote burgerlijke cultuur fataal heeft verwond en communisme, fascisme en nationaalsocialisme heeft ingeluid. Op de verwarring van het interbellum volgde de Shoah. De eenwording van Europa leek voor een tijd de zinnen te concentreren maar de culturele revolutie van 1968 en de jaren daarna - Rousseau redivivus - sloeg een ontluikend zelfbewustzijn de bodem in. Dit terwijl de Europese Unie een doorslaand succes is en de na-ijver van vele andere gebieden en landen opwekt. (Ik ben uitgenodigd om in de oude hoofdstad van China, Xi'an, daar in het najaar over te spreken.) Zoals de Amerikaanse cartoonist Walt Kelly's Pogo zei: ‘We have seen the enemy and he is us.’
Zijn de Nederlanders - althans voor een groot deel - angstig, zoals je schrijft? Ik weet het zo net nog niet. Wat mij opvalt in internationale vergelijkingen is dat de Nederlanders daar steevast als het meest gelukkige volk uitspringen. Geluk verhoudt zich slecht met angst. Zij zijn misschien geërgerd om niet te zeggen boos. Maar de economie draait goed, de inflatie is laag en de werkloosheid ook.
Ik moet het belangrijke thema van de verhouding tussen economie en welzijn verder laten liggen, evenals de vraag waarom zo veel intellectuelen zich afzetten tegen het kapitalisme. Deze brief mag immers niet te lang worden. Het is overigens mijn laatste. Ik heb het kwartet volgeschreven. Jij zult dat met je antwoord doen. Het was mij een genoegen met je te corresponderen. Ik weet hoe druk je het hebt. Dat je voor deze brieven tijd hebt vrijgemaakt, was voor mij een grote eer.
Met hartelijke groeten, Frits Bolkestein