antwoorden. Naar mijn mening worden vrouwen in veel culturen op mannen en jongens achtergesteld. Ik vereenzelvig de weigering de hand van een vrouw te schudden met die tenachterstelling. Voor mij is het handen schudden een aspect van de gelijkwaardigheid van man en vrouw, dat wil zeggen van een kernwaarde van onze samenleving. Voor jou kennelijk niet. Jammer.
Ja maar, schrijf je, wij kennen ook de vrijheid van godsdienst en handenschudweigeraars baseren zich op hun godsdienst. Enige tijd geleden kwamen een paar protestants-christelijke ambtenaren in opspraak omdat zij weigerden homohuwelijken in te zegenen, zeggende dat hun godsdienst hun dat niet toestond. Jij was toen krachtig in je afwijzing van deze weigering. Je zei: ‘Amsterdamse ambtenaren van de burgerlijke stand (moeten) alle gebruikelijke taken uitvoeren. Er is geen ruimte voor het selectief weigeren van bepaalde taken, zoals het sluiten van huwelijken tussen twee personen van hetzelfde geslacht.’ Meet je dan niet met twee maten? Een strenge voor het Christendom; een toegeeflijke voor de Islam, want moslims behouden ‘een zekere vrijheid van handelen als het gaat om het beleven van hun (godsdienstige) identiteit’.
Ik wil deze zaak in breder verband zien. Volgens mij lijdt het Christendom in West-Europa aan bloedarmoede. Dat maakt het minder populair ervoor op te komen. Men maakt zich druk over cartoons van Mohammed. Maar het kunstwerk Piss Christ - een foto van een crucifix in een pot urine - mag rustig in een museum hangen.
Velen maken zich druk over de Palestijnen. Wie interesseert zich voor de christenen in Irak, die worden bedreigd? Volgens mij is dit een uiting van gebrek aan zelfvertrouwen dat West-Europa teistert en dat, meen ik, is terug te voeren op de Eerste Wereldoorlog. Die was de fatale steek in het hart van de grote burgerlijke Europese beschaving van de negentiende eeuw. Maar dat is misschien iets voor een volgende brief.
Terug naar de norm: in Nederland geven wij elkaar de hand. Maar de overtreding van die norm heb je gesanctioneerd. Je