op Europa moet teruggaan tot de Grieken. Hij zal stuiten op factoren als: de ontwikkeling van de wetenschap, de vrijheid van geest, de ambitie, het individualisme en nog veel meer aspecten die van Europa een welvarend werelddeel hebben gemaakt voordat er nog veel contact met de Derde Wereld was.
In het begin van de jaren zestig werkte ik in Oost-Afrika. Destijds maakte men zich zorgen over de toekomst van Singapore, want de Britse vloot zou daar vertrekken. Singapore is nu een groot commercieel centrum. Komt dat door ontwikkelingshulp? Neen, het komt door de eigen inspanningen van de Singaporezen en door de internationale contacten van die stad.
Om geld te verdienen, borduurden de vrouwen van Hongkong de hele dag, en 's avonds bij het licht van de straatlantaarn, tot zij stekeblind waren. Nu is Hongkong rijker dan de voormalige kolonisator Groot-Brittannië. Weer: op eigen kracht en met het zicht op de wereldmarkt.
Nu zijn India en China bezig zich razendsnel te ontwikkelen. Spoedig zullen zij ons in de schaduw stellen. Hoe doen zij dat? Door zich open te stellen jegens de wereld, dus door de globalisering. Hoe meer contacten met het Westen - en met elkaar -, des te welvarender.
Pak dus die zogenaamde schuld jegens de Derde Wereld niet aan. Sterker: gebruik het hele woord schuld niet buiten de godsdienst en het recht. Spreek liever over oorzaak en verantwoordelijkheid.
Het is lang niet altijd makkelijk de oorzaak van grote gebeurtenissen te achterhalen. Laat mij een poging doen ten aanzien van Suriname, Srebrenica en Irak.