Georgië. Zij willen lid worden van de navo, hoewel men in Kiev daar intern verdeeld over is.
De oorsprong van Rusland ligt in Oekraïne. Dat land gaat de Russen dus ter harte. Verder is ongeveer eenderde van het militaire materieel dat Rusland aanschaft afkomstig van Oekraïense fabrieken. Geen wonder dat Poetin onlangs in Boekarest zei: ‘De aanwezigheid van een sterk militair blok bij onze grenzen zou in Rusland beschouwd worden als een rechtstreekse bedreiging van de veiligheid van ons land.’
Wat is de essentie van de zaak? De Europese Unie en Rusland hebben elkaar nodig. Rusland heeft Europese investeringen en techniek hard nodig want veel van zijn industrie is uitgewoond. Wij daarentegen hebben Russisch aardgas nodig. Nu krijgen wij een kwart van ons gas uit Rusland. Dat aandeel kan niet anders dan stijgen.
Daarnaast hebben wij Rusland nodig ter zake van de ontwapeningsverdragen (één daarvan heeft Moskou al opgezegd), de export van nucleair materiaal, Iran, Bosnië, Kosovo.
De complementariteit van onze wederzijdse behoeften maken goede en stabiele betrekkingen wenselijk. Dus wat betreft Oekraïens lidmaatschap van de navo: niet doen.
Georgië worstelt met twee dissidente provinciën: Abchazië aan de kust van de Zwarte Zee en Zuid-Ossetië onder aan de Kaukasus. De Russische politiek ten aanzien van die provinciën is er een van ‘managed instablility’. De heetgebakerde president van Georgië, Saakasjvili, heeft de verhouding van zijn land met Rusland op scherp gezet. Art. 5 van het navo-verdrag zegt onderlinge bijstand toe in geval van een aanval. Moet de navo garant staan voor de veiligheid van Georgië? Ook hier weer: niet doen.
Overigens is Georgië en Oekraïne in Boekarest wel lidmaatschap van de navo te eniger tijd in het vooruitzicht gesteld. Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zei daarover: het is een kwestie niet van of maar van wanneer. Zo begint het glijden en reken maar dat de Amerikanen hierop terug zullen komen.
In Boekarest zei president Bush (volgens J.L. Heldring op