‘islamisering zou indammen’ in Turkije. Dat idee wordt nog versterkt door de uitslag van de laatste parlementsverkiezingen. Maar ik geloof er geen woord van. Of de invloed van de Islam in Turkije nu groeit, afneemt of dezelfde blijft, is iets wat buiten ons om gaat. Dergelijke ontwikkelingen komen voort uit interne omstandigheden die alleen de Turkse samenleving aangaan en verder niemand. En zo hoort het ook.
Sommige mensen zijn bang voor de geopolitieke gevolgen als Turkije wordt geweigerd. Zou het land na een Europese afwijzing zijn heil niet bij Rusland zoeken? Zou het zich niet bij de Turkssprekende republieken in Centraal-Azië aansluiten? Ik ben nogal sceptisch over die mogelijkheden. Rusland en Turkije zijn nooit dikke vrienden geweest en de Centraal-Aziatische republieken zijn klein en zwak.
Dan komen we bij de economische aspecten. De eu en Turkije hebben in 1995 een douane-unie gesloten, wat voornamelijk betekent dat ze een gemeenschappelijke markt vormen, met uitzondering - jammer genoeg - van de landbouw. Het eu-lidmaatschap zou Turkije op dit vlak niet veel meer opleveren. Het zou de eu verplichten tot een hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, maar die is hoe dan ook noodzakelijk.
Ja, Kazachstan lijkt een belangrijk oliegebied te worden en Turkije ligt op de olie- en gasroute naar de eu. En wat dan nog? Zou Turkije de pijpleidingen soms afsluiten en de toevoer blokkeren? Dan raakt het zijn doorvoerinkomsten kwijt. Waarom zou het land zichzelf in de vingers snijden?
Alles bij elkaar blijft eigenlijk alleen maar het eerste voordeel overeind: dat de eu zich aan haar belofte houdt.
Laten we nu dan kijken naar de nadelen en de problemen die de Turkse ambities in de weg staan. Ik begin met de zaken waar iets aan te doen valt, ook al zal dat politiek gezien niet eenvoudig zijn.
We hebben de kwestie Cyprus. Als men lid wil worden van een club, is het eigenaardig dat men een van de leden niet erkent. Dat is een situatie die dringend om een oplossing vraagt.