joen banen daalde en in de landbouw met 1,1 miljoen. Vandaar het belang van de dienstenrichtlijn, waarvoor ik als commissaris verantwoordelijk was en die begin 2004 unaniem door de Europese Commissie is aanvaard.
Het is belangrijk te zeggen op wie de dienstenrichtlijn níet slaat. Om te beginnen op zwarte arbeid. Dat is een zaak voor de politie. Alle werknemers vallen er ook buiten. Poolse slagers die voor een Duits abattoir gaan werken, moeten volgens de vigerende cao worden betaald. Is er een vestiging van een buitenlands bedrijf in het ontvangende land, dan moet die vestiging ook de lokale cao volgen. Uitgezonden personeel moet volgens de normen van het ontvangende bedrijf worden betaald. De dienstenrichtlijn slaat dus eigenlijk alleen op vrije beroepsbeoefenaren en onafhankelijk werkende ambachtslieden zoals de befaamde Poolse loodgieter. De Franse hysterie over de ‘dumping social’ is dus schromelijk overdreven. Meer concurrentie is juist wat we nodig hebben.
De dienstenrichtlijn slaat voorts niet op enigerlei privatisering. Het Verdrag van Rome verbiedt de eu zelfs zich te bemoeien met zaken betreffende eigendom (art. 295). Ook liberalisering is niet aan de orde, behalve als de regering van het land in kwestie dat toestaat.
Martin Schultz, president van de Europese Socialistische Partij in het Europees Parlement in Straatsburg, heeft gezegd dat als de dienstenrichtlijn ongewijzigd wordt aanvaard, het de vernietiging van het Europese sociale model zou betekenen. Hoe sociaal is een model dat 12 procent werkloosheid veroorzaakt als in Duitsland of 9 procent als in Frankrijk?
Nationale sentimententen en identiteiten moeten in het belang van de economie en het behoud van onze welvaart geen rol spelen. Is de klm minder nationaal geworden sinds de overname? Het antwoord is nee. Nationalisme past niet in een vrije en open markt. De Franse protectionistische houding, en ook die van verschillende andere landen in de Europese Unie, laat zich duiden als kortebaanpolitiek. Vasthouden aan nationale identiteit, nationaal eigendom en ‘nationale kampioenen’ geeft be-