verkorting van de werkweek van de mijnwerkers [tot vijf dagen] als onaantastbaar,’ zei hij in de Sejm (het parlement) op 2 juli.
Niettemin wil hij dat de mijnen zes dagen per week produceren. Waar moeten de tienduizenden mijnwerkers die daarvoor nodig zijn, vandaan komen? Waar moeten hun gezinnen wonen? Men kan kolenintensieve industrieën in Silezië sluiten om zo kolen te sparen en arbeid vrij te maken voor de mijnen, maar een dergelijke omschakeling gebeurt ook niet van zondag op maandag.
Niet minder belangrijk is de landbouw. Tot 1973 was Polen netto-exporteur van landbouwproducten. In de eerste vijf maanden van dit jaar bestond 40 procent van de invoer uit levensmiddelen en veevoeder. ‘In plaats van onze eigen landbouw te financieren, hebben we die van Noord-Amerika en Australië gefinancierd,’ zegt men nu. Economisch klopt dat niet, maar het geeft de stemming aan.
Om ideologische redenen werd voorrang gegeven aan staatsboerderijen, hoewel die 60 tot 70 procent meer graan nodig hadden om vlees te produceren dan particuliere boerderijen. Hierin is verandering gekomen. Privé-boerderijen (nog steeds 75 procent van het landbouwareaal), coöperatieve boerderijen en staatsboerderijen zullen op gelijke voet worden behandeld. Boeren krijgen nu 60 à 100 procent meer voor hun producten. Bovendien is midden december 1980 door de communistische partij erkend dat privé-boerderijen een permanente factor van het Poolse systeem vormen. Dat is van groot ideologisch belang.
De slagzin is nu ‘Alles voor de landbouw’. Inderdaad zou Polen zichzelf tamelijk snel kunnen voorzien. Daarvoor moeten echter wel de benodigde inputs (kunstmest, bestrijdingsmiddelen, tractoren, onderdelen) beschikbaar zijn. Waar moeten die vandaan komen? Ook de modernisering van de landbouw is een zaak van jaren.
Een derde essentiële voorwaarde is dat de onderhandelingen over de buitenlandse schuld redelijk verlopen. De terugbetalingsverplichtingen belopen dit jaar 9,7 miljard dollar. De invoer wordt op 7,2 miljard dollar geraamd, de uitvoer op 6,5 miljard. Er is dus een tekort van 10,4 miljard dollar.
Men zegt wel dat een staat niet failliet kan gaan, maar Polen verkeert wel degelijk in surseance van betaling. De onlangs in