het doet voorkomen, maar zuiver in politieke termen.’ Fauvet zal het hiermee eens zijn geweest - voor Portugal natuurlijk, niet voor Frankrijk.
Een maand later schreef professor Maurice Duverger, de dienstdoende politicoloog van Le Monde, zijn artikel ‘De overgang naar de democratie’. Iedereen wist dat een pluralistische democratie alleen kon functioneren in een land met een zekere ontwikkeling, schreef Duverger. Een dergelijke ontwikkeling bezat Portugal niet en de verkiezingen van 25 april 1975 gaven ‘de illusie van een volwassenheid van de burgers die niet overeenkomt met de werkelijkheid’. Immers, de reactionaire krachten hadden het hoofd weer opgestoken in het noorden van Portugal, waar de boeren tegen de communisten in verzet waren gekomen.
Democratie, zo vervolgde Duverger, behoefde burgerzin. Zonder burgerzin bleef het electoraat in de toestand van een ongearticuleerde massa. ‘Een groot deel van de Portugese kiezers verkeert nog in die toestand.’ Een overgangsregime moest stabiliteit hebben om op die manier een garantie te kunnen vormen tegen de oprispingen van ‘een electoraat zonder ruggengraat (...). De verkiezingen hebben te snel plaatsgehad. Ze hebben de socialisten dronken gemaakt door ze te laten geloven dat ze het politieke spel konden beheersen.’ In Portugal moest de democratie ‘voor een tamelijk lange tijd onafhankelijk zijn van de verkiezingsresultaten’. Aldus deze goeroe van de linkeroever.
Coimbra Martins, ambassadeur van Portugal in Frankrijk, antwoordde enige dagen later dat de redenering van Duverger de klassieke redenering was waarmee Salazar zijn dictatuur placht te verdedigen.
Terugkijkend op de lange hete zomer van 1975 zei Mario Soares in maart 1978: ‘De communisten waren aan de macht en hadden alle overheidsorganen in handen. Er was al een geheime politie in aantocht. Ze hadden de radio, de televisie en de andere communicatiemiddelen onder controle. Ze speelden een overheersende rol in het bankwezen en bezaten de meerderheid in de Revolutionaire Raad en het leger. In die periode was ons land bezig door te slaan naar de Russische kant. Dat was voor alle waarnemers duidelijk. (...) In november 1975 probeerden de communisten opnieuw met geweld de macht over te nemen.’